Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

Βηματάκια

Εξελίξεις στο ΠαΣοΚ
Λίγες ψήφους μπροστά από τη ΝΔ είχε βρεθεί το ΠαΣοΚ στις περσινές εκλογές και στόχος του κινήματος τοπικά, είναι να επαναλάβει την πρωτιά όποτε και αν στηθούν οι κάλπες. Μόνο που αυτή τη φορά το προβάδισμα θα είναι καθαρό και δε θα ζήσουμε ένα ακόμη εκλογικό θρίλερ. Αυτό εκτιμούν στελέχη αλλά και απλά μέλη ή φίλου του ΠαΣοΚ διαβάζοντας, πίσω από τις γραμμές, όσα συμβαίνουν σχετικά με τις βουλευτικές υποψηφιότητες. Και τούτο διότι οι περισσότεροι φωτογραφίζουν τον Παύλο Δαμιανίδη ως το νέο πρόσωπο στο ψηφοδέλτιο του κινήματος, μια υποψηφιότητα στην οποία αποδίδουν καθαρά πασοκικά χαρακτηριστικά και εκτιμούν ότι θα φέρει νέα προοπτική και δυναμική στην προσπάθεια του ΠαΣοΚ στη Ροδόπη. Σημειώνουν δε ότι αν τελικά ο κ. Δαμιανίδης πάρει τη μεγάλη απόφαση και στρατευτεί στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο, πολλοί πασόκοι που είτε στράφηκαν περιστασιακά προς άλλα κόμματα είτε επέλεξαν λευκό ή άκυρο μη έχοντας επιλογή που να τους αντιπροσωπεύει ιδεολογικά, θα επιστρέψουν δημιουργώντας στη Ροδόπη ένα πλειοψηφικό ρεύμα για άνετη εκλογική νίκη. Άλλωστε, εκτιμούν τα ίδια στελέχη, στόχος του ΠαΣοΚ ήταν ανέκαθεν τα ισχυρά από υποψηφιότητες ψηφοδέλτια σε κάθε νομό, με στόχο την προσέλκυση του μεγαλύτερου αριθμού ψήφων. Από εκεί και μετά, επαφίεται στην ειδικότερη επιλογή των πολιτών για τους εκπροσώπους τους στο κοινοβούλιο.
Ο αξιόπιστος…
Στόχος του έχοντος εμμονή με την ανάπτυξη αντιδημάρχου Τσαλικίδη «η αναβάθμιση της καθημερινότητας του πολίτη». Άντε και την αναβάθμισες παλικάρι μου, τι θα την κάνεις «εβδομαδικότητα»; Πάντως, για τους έχοντες το ίδιο επώνυμο, φρόντισε, με εμμονή, ο αντιδήμαρχος, ολόκληρο πεζόδρομο δημιούργησε καταργώντας δρόμο. Ο λόγος όπως τον αναφέρει ο ίδιος, «επειδή συνέβαιναν ατυχήματα» ενώ «τώρα μειώθηκαν». Πότε τα μέτρησε και έβγαλε συμπέρασμα; Και συνεχίζει, με εμμονή, ο αντιδήμαρχος…, εκεί στον πεζόδρομο που έκανε, θα γίνει χώρος πρασίνου «αναβαθμίζοντας έτσι και αισθητικά το μέρος που βρίσκεται πλησίον σε μια από τις εισόδους της πόλης μας». Και έχει, νομίζει, αξιοπιστία, με αυτά που κάνει και λέει; Ούτε οι συνεπώνυμοί του τον πιστεύουν. Αν όλα ήταν ωραία και καλά, δε θα τα μάζευαν τα αυτοκίνητα πάνω από το πεζόδρομο όταν άρχισε η κατακραυγή…
Ο πολιτικός αντίπαλος
Ο μεγαλύτερος πολιτικός αντίπαλος του Ευριπίδη Στυλιανίδη, όσον αφορά τα θέματα παιδείας είναι αναμφίβολα ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας. Ίσως και έτσι να δικαιολογείται και η παρουσία του δημάρχου Κομοτηνής Δημήτρη Κοτσάκη στην πολιτική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κομοτηνή. Αλλάξανε οι καιροί βλέπετε. Εκτός του ότι η παρουσία του στην συγκεκριμένη εκδήλωση τονώνει ακόμα πιο πολύ το σοσιαλιστικό του προφίλ, ο δήμαρχος δημιουργεί καινούργιες συμμαχίες, μπαίνοντας έτσι σε ξένα πιο αριστερά χωράφια.
Ταλαιπωρημένη λέξη
Η αλήθεια είναι ότι δεν κέρδισε και κάτι ουσιαστικό η Θράκη από τη συζήτηση στη βουλή. Άλλωστε περιμέναμε την επερώτηση των βουλευτών και τις κυβερνητικές απαντήσεις για να μάθουμε τι στράβωσε και δεν έπιασαν τόπο τα χρήματα, οι επιδοτήσεις και όσα δόθηκαν στην περιοχή τα τελευταία χρόνια; Είναι αδύναμη η περιοχή μας, δεν έχει βιομηχανικούς εργάτες, δεν έχει εξειδικευμένο προσωπικό, δεν έχει, δεν έχει… Όσα χρήματα πέφτουν, συντηρούν την υπάρχουσα κατάσταση και γι’ αυτό οδεύουν, σχεδόν όλα, στην κατανάλωση. Στην κατανάλωση πήγε και ο πακτωλός των επιδοτήσεων για την βαμβακοκαλλιέργεια η οποία τώρα που φθίνει δείχνει πόσο λάθος επιλογή ήταν ή καλύτερα πόσο δε μπορέσαμε να δούμε μακριά, στο μέλλον, για το τι θα γινόταν όταν θα τελείωνε το πάρτυ με τον λευκό χρυσό, ακόμη και με τα καπνά. Δυστυχώς στη Θράκη, βρήκε τη μέγιστη αποδοχή η έκφραση ότι «η ανάπτυξη είναι μια ταλαιπωρημένη λέξη…»
Εκφυλίστηκε
Για όσους δεν κατάλαβαν, εξεταστική για το Βατοπέδι, τέλος… Αντί τα μέλη της να ασχοληθούν με τα αν υπήρξαν ποινικές ευθύνες, αναλώθηκαν γύρω από το συνηθισμένο στη χώρα μας επικοινωνιακό παιχνίδι πολιτικών εντυπώσεων. Ήρθε και η υπόθεση της δικηγόρου με το σύζυγό της και όσα απίστευτα διαδραματίστηκαν στο βίντεο που προβλήθηκε και το έργο της επιτροπής εκφυλίστηκε σε παρωδία αστυνομικού-δικαστικού ρεπορταζ. Όχι πως θα γινόταν διαφορετικά…
Συνθηματολογία
Αρκετά συνθήματα ακούστηκαν από την φοιτητική παράταξη της ΠΑΣΠ, την ώρα που έφτασε η πορεία του Πολυτεχνείου στο χώρο του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης για την κατάθεση στεφάνων, που αφορούσαν το παρελθόν της ΝΔ και την πολιτική που ακολουθούσε με τον να μην γιορτάζει την εξέγερση των φοιτητών για δυόμισι σχεδόν δεκαετίες. Φανερά ενοχλημένος μάλιστα απ’ αυτά τα συνθήματα, φάνηκε να είναι ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ και πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ροδόπης της ΝΔ, Κώστας Ναλμπάντης, ο οποίος δέχθηκε και τα πειράγματα των μελών του ΠΑΣΟΚ που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο μνημείο. «Κάτσε να τα’ ακούσεις Κώστα», του είπαν, για να εισπράξουν την … σιωπή του προέδρου!
Σταρ, όπως σιτάρι…
Εντωμεταξύ, έτσι όπως ήταν πακεταρισμένα τα μακαρόνια άδικα ορισμένοι έψαχναν μήπως βρουν τη φίρμα. Αν τα είχε φέρει ο Ακάκιος, δε θα υπήρχε αμφιβολία για την προέλευσή τους. Άλλωστε ο μοναχός star της διαφήμισης έχει συγκεκριμένη προτίμηση…
Έχει ο Θεός…
Ως το 2013 οι επιδοτήσεις στον καπνό. Και μετά; Ε, μετά ποιος ζει, ποιος πεθαίνει… όπως είχε παρατηρήσει πριν αρκετά χρόνια ηγεμονικό στέλεχος του αγροτικού χώρου σχολιάζοντας ανάλογη ερώτηση αγροτοσυνδικαλιστή. Να όμως που έφτασε το 2010, αύριο είναι το 2013 και όλοι ζωντανοί θα είμαστε για να δούμε το «μετά»…
Υποψηφιότητες στο ΠΑΣΟΚ
Απ’ ότι δείχνουν οι προθέσεις του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, οδεύουμε για εξάντληση της κυβερνητικής θητείας, κάτι το οποίο θεωρείται και πολύ φυσικό. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι στο ΠΑΣΟΚ, τοπικά, δεν ετοιμάζονται. Τα έχουμε ξαναγράψει άλλωστε. Το μεγάλο ερωτηματικό όμως είναι τι θα κάνουν οι κυρίες του κινήματος στην Κομοτηνή … και αν θα κάνει την εμφάνισή της και τρίτη!
Για μπουγάτσα
Σερραϊκή μπουγάτσα θα δοκιμάσουν οι Κομοτηναίοι το Σάββατο. Τι καλύτερο πριν από τον αγώνα δύο ομάδων που με φόρα ανέβηκαν στη Σούπερ Λίγκα και αγωνίζονται με διαφορετικό τέμπο. Ο Πανσερραϊκός πάει πολύ καλύτερα εκτός έδρας, ενώ στις Σέρρες δυσκολεύεται αρκετά. Ε, αυτό είναι που θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί και η ομάδα της Κομοτηνής.
Ανατροπή και Πρετεντέρης
Γιατί διαλύεται η Παιδεία; Γιατί καταρρέουν τα Πανεπιστήμια; Γιατί κλείνουν οι σχολές; Είναι πράγματι δωρεάν η Παιδεία; Ή μήπως κοστίζει ακριβά σε γονείς και μαθητές; Πόσοι είναι οι αιώνιοι φοιτητές και πόσες ώρες διδασκαλίας χάνονται κάθε χρόνο; Αυτά ήταν κάποια από τα ερωτήματα που έθεσαν οι καλεσμένοι και ο οικοδεσπότης τηλεοπτικής εκπομπής, δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης στον υπουργό Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη και ομολογουμένως τον έπιασαν … αδιάβαστο! Ίσως γι’ αυτό και «πρωταγωνιστικό» ρόλο ανέλαβε στη συνέχεια της εκπομπής ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: