Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012



Διστακτικός για δημοπρατήριο

Και δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων επισκέφτηκε ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Γιώργος Ούστογλου, κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες. Ένα θεσμό με εξήντα χρόνια ζωής, ο οποίος στο Βέλγιο αποδίδει καθώς οι καλλιεργητές εκεί έχουν αναπτυγμένο και το συνεταιριστικό-συνεργατικό θεσμό. Για τον αντιπεριφερειάρχη, το δημοπρατήριο θα μπορούσε να στηθεί και στην περιοχή μας αλλά, προφανώς, υπό προϋποθέσεις. Να μη ξεχνάμε ότι πέρυσι φάγαμε πατάτες Νευροκοπίου χωρίς μεσάζοντες και φέτος επιστέφουμε στα …γνωστά. Το δυσκολότερο και όσον αφορά στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, είναι να βρεις αγρότες νέους και με γνώση, οι οποίοι θα φέρουν την επανάσταση στην ελληνική αγροτική οικονομία. Καλλιεργώντας την γη και όχι τον ηλεκτρονικό μπαξέ στο διαδίκτυο που και στην Ελλάδα προτιμούν να παίζουν οι χρήστες του ιντερνέτ.

Πόσα απογεύματα ανοικτά;

Δηλαδή, εκεί που η αγορά της Κομοτηνής δεν συμφώνησε ποτέ να είναι ανοικτή τρία απογεύματα την εβδομάδα, τώρα και με αφορμή τη νέα πανελλαδική κινητοποίηση θα κλείσουν για δυο ημέρες; Πάντως αυτό που χρειάζεται η πόλη, είναι να ανοίγουν τα καταστήματα και τρίτο απόγευμα, την Δευτέρα για παράδειγμα, μένοντας κλειστά το πρωί της ίδιας ημέρας. Οι ίδιες ώρες εργασίας θα είναι, αλλά η εξυπηρέτηση πολύ καλύτερη.

Γεωγραφικά, μάλλον ίδια κατανομή

Πλησιάζει ο καιρός που θα έχουμε αλλαγές στις αυτοδιοικητικές καρέκλες, τόσο στους δήμους όσο και στην περιφέρεια. Και στους δήμους οι θέσεις είναι πολλές, στην περιφέρεια πιθανόν να υπάρξουν παρεξηγήσεις, αν και οι όποιες συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν. Πάντως ο Τουρισμός-Πολιτισμός μάλλον καπαρωμένος είναι από την Καβάλα, στον Έβρο προφανώς θα υπάρχει θεματικός αντιπεριφερειάρχης αφού ο Άρης Γιαννακίδης ήταν πολύ πίσω σε ψήφους και πιθανότατα και η Ξάνθη να κρατήσει τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη. Τι μένει; Να είναι και πάλι από την Δράμα ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, οπότε η γεωγραφία των θέσεων θα παραμείνει ίδια.    

Από την οσμή θα το καταλάβουμε

Μόνο οι βενζινοπώλες δείχνουν να ενδιαφέρονται για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Όλοι οι άλλοι, τις μάντρες με τα καυσόξυλα γυροφέρνουμε και ξεκοκαλίζουμε τα φυλλάδια με τις ξυλόσομπες και τα κάθε είδους συστήματα θέρμανσης. Άλλωστε, σε όλες τις εμπορικές εκθέσεις φέτος στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, η θέρμανση είχε τον πρώτο λόγο μεταξύ των εκθεμάτων. Και όσο αυξάνουν οι μάντρες με τα καυσόξυλα, τόσο η περιοχή μας τουλάχιστον, δεν συμβαίνει το ίδιο στην Καλαμάτα, μοιάζει με τριτοκοσμική χώρα. Ε, όταν θα είναι έντονη και η οσμή από την καύση τους χειμερινούς μήνες, θα αντιληφθούμε πόσο γρήγορα άλλαξε συνήθειες η ελληνική κοινωνία.

Ας είχαν κάνει παιδικούς σταθμούς

Τα «σικέ» νηπιαγωγεία δεν είναι φετινή υπόθεση και καθόλου αθώα. Ούτε αφορά σε δικαιώματα των μουσουλμάνων συμπολιτών μας. Αν ήταν έτσι αθώα υπόθεση, δεν θα είχαν στηθεί νηπιαγωγεία αλλά παιδικοί σταθμοί που πράγματι θα βοηθούσαν τις οικογένειες. Τώρα τα μικρά παιδιά έγιναν πιόνια της τουρκικής πολιτικής στην περιοχή μας. Έτσι είναι, η προπαγάνδα δεν βοηθά τους ανθρώπους, απλώς τους χειραγωγεί και τους εκμεταλλεύεται.

Ποιόν να πιστέψεις…

Μαίνεται η αντιπαράθεση τρόικας και ελληνικού πολιτικού συστήματος για το ποιος θα φανεί ως κακός στο κοινωνικό σύνολο. Η αλήθεια είναι ότι οι …δικοί μας προσπαθούν να δώσουν υπεργολαβία τα σκληρά μέτρα στην τρόικα και αυτή, κυρίως το ΔΝΤ, βγάζει την μια λίστα μετά την άλλη για να αποδείξει ότι για το σημερινό χάλι φταίει το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Προς το παρόν πάντως έχουμε πολλές λίστες και λίγα, πολύ λίγα ονόματα αυτών που ενδεχομένως κατηγορηθούν ότι έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι.

Το «Άγιο Δισκοπότηρο»

Με μια ένια μεγάλωσαν οι έλληνες από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μετά. Ποιοι είναι αυτοί που έβγαζαν τα λεφτά τους στην Ελβετία. Η «λίστα Λανγκάρντ» είναι το «Άγιο Δισκοπότηρο» της νεοελληνικής ιστορίας. Όλοι το αναζητούσαν. Τώρα που μας το πρόσφεραν, δίνουμε μάχη, αυτοί που την δίνουν, για να το παρουσιάσουμε ως απλό πλαστικό ποτηράκι και μάλιστα από δεύτερο χέρι. Όλοι οι κουτόφραγκοι γέμισαν τα κρατικά ταμεία με τα πρόστιμα και τους φόρους των ελβετικών καταθέσεων και εμείς έχουμε το βλέμμα των …ελβετικών αγελάδων.

Την Παρασκευή, το ίδιο είναι

Τελικά, είναι καλύτερα οι τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι να επισκέπτονται «ιδιωτικώς» την περιοχή μας ή οι …δικοί μας να κατεβαίνουν για «προσκύνημα» στη Αθήνα; Εξαρτάται από την ημέρα. Αν είναι Παρασκευή και εδώ και στην Αθήνα, δικαιολογείται το «προσκύνημα».      

Δεν υπάρχουν σχόλια: