Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Η πισίνα περιμένει μόνη

Μια ιδιαίτερη κινητικότητα παρατηρείται στο χώρο του κολυμβητηρίου τώρα τελευταία. Κόσμος έρχεται, κόσμος πηγαίνει, παρόλο που όπως είναι γνωστό η μεγάλη πισίνα του κολυμβητηρίου παραμένει κλειστή για το κοινό. Βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι να είναι ανοιχτό το Κολυμβητήριο είναι διακαής πόθος πολλών Κομοτηναίων, αλλά δυστυχώς η κρίση και το κόστος του πετρελαίου μας έχουν αφήσει «ναυαγούς». Ίδωμεν…

Λεφτά να ‘ναι…

Οι συντάξεις σε μερικά χωριά, έρχονται ακόμα με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο… τον ταχυδρόμο. Μια έκπληξη όμως περίμενε τους συνταξιούχους σε κάποια χωριά, αφού αντί να πάρουν την πενιχρή τους σύνταξη σε πενηντάευρα, που την έκαναν να φαίνεται ακόμα πιο πενιχρή, την πήραν σε εικοσάευρα. Πανικός στο χωριό, τα λεφτά έρρεαν όπως παλιά, γέμιζε το πορτοφόλι σου βρε αδελφέ. Βέβαια κάποιοι κακεντρεχείς έλεγαν ότι τώρα που θα τους μειώσουν τις συντάξεις, τους τα δίνουν σε εικοσάευρα για να μην το καταλάβουν, αλλά αυτοί είναι απλά γκρινιάρηδες. Άλλωστε δεν ξέρεις αν αύριο θα πάρεις καν σύνταξη, στο είδος του χαρτονομίσματος θα κολλήσεις;

Ο σφραγιστής…

Να «σφραγίσει» τον ποταμό Έβρο επιθυμεί ο  υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης, ο οποίος τονίζει ότι 1.800 συνοριοφύλακες μετακινούνται προς τον Έβρο, και μέχρι το τέλος του μήνα θα φτάσουν τα 26 νέα πλωτά στον Έβρο. Ωραίο το σχέδιο δε λέμε, αλλά όταν αρχίσουν οι πλημμύρες το χειμώνα, τα πλωτά ούτε θα καταλάβουν πότε θα βρεθούν στη Σαμοθράκη. Αν είναι τυχεροί….

Πως φαίνεται ότι δεν ξέρουν τι κάνουν

Τελικά όντως τα κόμματα έχουν πλέον χάσει το δρόμο τους. Ακόμα και πράγματα τα οποία θα τα θεωρούσαμε αυτονόητα μέχρι πριν λίγα χρόνια, τώρα δεν γίνονται ποτέ. Τελευταίο παράδειγμα, το γεγονός ότι δεν διαγράφονται τα δάνεια των κομμάτων από τη μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς, αφού τα δάνεια είναι εξυπηρετούμενα και συνεπώς παραμένουν στο υγιές τμήμα της Αγροτικής.
Έτσι αποκλείεται η περίπτωση τα χρέη των κομμάτων να περάσουν στις πλάτες των φορολογουμένων, αφού τα χρήματα των δανείων, ούτε παραγράφονται, ούτε μεταβιβάζονται στη λεγόμενη παλαιά τράπεζα. Μα καλά τι κάνουν σε αυτά τα κόμματα, κοιμούνται; Θα περίμενε κανείς τα δάνειά τους να είναι τα πρώτα που θα έβαζαν κάτω από το «χαλί» της παλαιάς τράπεζας. Αυτό σημαίνει ένα από δύο πράγματα: είτε η ελληνική πολιτική ζωή, αργά αλλά σταθερά, έχει ξεκινήσει την εξυγίανσή της, είτε έχουν χάσει εντελώς τη μπάλα στα κόμματα. Η ελπίδα, λέει ότι ισχύει το πρώτο. Ο ρεαλισμός, το δεύτερο…

Μη βρίζεις τη δημοκρατία…

«Ύβρι για τη Δημοκρατία» χαρακτήρισε την προσπάθεια αλλαγής του νόμου πλαισίου για την ανώτατη εκπαίδευση που αυτή δημιούργησε, η πρώην υπουργός Παιδείας κα Άννα Διαμαντοπούλου. Μάλιστα μίλησε για προσπάθεια αλλαγής ενός νόμου «επειδή αρνούνται να τον εφαρμόσουν βίαιες μειοψηφίες και δημόσιοι λειτουργοί, που υπηρετούν δικές τους σκοπιμότητες» δείχνοντας ότι πραγματικά τον είχε αγαπήσει αυτό το νόμο. Από τη μία πλευρά έχει κάποιο δίκιο, αφού ο νόμος ψηφίστηκε από 240 βουλευτές. Από την άλλη όμως, αυτό είναι το θέμα με τη δημοκρατία: η Βουλή έχει τη δυνατότητα να αλλάξει ότι θέλει στο νόμο αυτό, ακόμα και να τον καταργήσει. Αν θέλει μπορεί να ψηφίσει νόμο που θα λέει ότι το πανεπιστήμιο θα κρατά 15 χρόνια και θα πηγαίνεις σε ένα μάθημα το χρόνο…

Ούτε σε 40 χρόνια δεν σώζεσαι

Σχέδιο 40 ημερών για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, ώστε να συνεχιστεί η χρηματοδότηση, επεξεργάζονται o πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών.Μεταξύ των πρωτοβουλιών που αναμένεται να αναλάβει ο κ. Σαμαράς περιλαμβάνονται μια κίνηση υψηλού συμβολισμού στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων με αιχμή τον ΟΠΑΠ, τα Λαχεία και το Ελληνικό, καθώς και η επιτάχυνση της διαδικασίας ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων. Καλά αυτό με τα κλειστά τα επαγγέλματα το έχουμε ακούσει πολλές φορές, όπως και αυτό με τις ιδιωτικοποιήσεις. Να προτείνουμε μια άλλη, το ίδιο πιθανή: να κατασκευάσει μια μηχανή του χρόνου, να πάει πίσω στο 2004 και να ποντάρει όλο το ΑΕΠ της χώρας στην ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδας γiα το EYRO. Το ίδιο πιθανό είναι να συμβεί. Μη σας πούμε και περισσότερο…

Η ταχύτητα σκοτώνει…

Εφαρμογή προγράμματος δύο ταχυτήτων αποφάσισαν οι Ευ.Βενιζέλος και Φ.Κουβέλης, πριν από τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. ύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα εισηγηθούν εφαρμογή του προγράμματος σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση να προχωρήσουν άμεσα οι διαρθρωτικές αλλαγές, οι αποκρατικοποιήσεις και η μείωση του κράτους, ώστε να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία και ενδεχομένως να μπει η χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Στην επόμενη φάση, τη διετία 2014 - 2016, να γίνει η διαπραγμάτευση για τα μέτρα που αφορούν σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που μπορεί να υπάρχουν τότε στην οικονομία. Βλέποντας τις δύο ταχύτητες των πολιτικών αρχηγών, συνειδητοποιούμε ότι τελικά είμαστε εντελώς σταματημένοι…

Δεν υπάρχουν σχόλια: