Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Και πανό υπέρ του χρυσού;
Κάτι καινούριο είδαμε στην Κομοτηνή την Τετάρτη, αφού για πρώτη φορά είχαμε μαζική κίνηση υπέρ του χρυσού, ενώ μέχρι τώρα βλέπαμε μόνο τις αντιδράσεις. Θα ήταν εύκολο για κάποιους να απορρίψουν τις κινήσεις αυτές ως υποκινούμενες, ή ως μόνο μια αντίδραση μια μικρής μειονότητας. Δυστυχώς όμως αναδεικνύουν ένα συστημικό πρόβλημα το οποίο όσο και αν το αρνηθούμε δε μπορούμε να το κρύψουμε. Όταν η ανεργία γιγαντώνεται, αλλά κυρίως όταν δεν υπάρχει ελπίδα, τότε όλοι θα προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους για να ζήσουμε, ιδίως όταν υπάρχουν από πίσω παιδιά και οικογένειες. Επιπλέον σε αυτή τη χώρα, μάθαμε να ψάχνουμε μεσσίες, όπως ο Παπανδρέου, ο Καραμανλής και τελευταία για μερικούς και ο Παπαδήμος. Έτσι όταν δεν υπάρχει διέξοδος, και έρχεται σαν μάννα εξ ουρανού ο χρυσός, πόσο δύσκολο για κάποιον είναι να προσπαθήσει να τον αδράξει; Ακόμα και αν βρει όπως ο Μίδας, ότι δεν είναι όλα τόσο καλά όσο νόμιζε;

Η αιμοκάθαρση τραβάει
Μεγάλη προσφορά έχει η τεχνητή μονάδα νεφρού της Κομοτηνής. όχι μόνο είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, αλλά επιπλέον αποτελεί και πόλο έλξης για τους νεφροπαθείς, τουλάχιστον σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Κομοτηνής κ. Ηρακλή Χατζηνέστωρος. Ο κ. διοικητής σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη ανέφερε μεταξύ άλλων ότι υπήρξε ενδιαφέρον από κάτοικο της Εύβοιας να μετακομίσει στην Κομοτηνή, ώστε να μπορέσει να βρίσκεται κοντά στην κλινική μας. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά τουλάχιστον να μπορούμε να πούμε ότι για κάτι έρχονται στην Κομοτηνή…

Μυστήρια πράγματα
Μαχαίρι στην καρδιά μας έβαλε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο την Πέμπτη έκανε αποδεκτή τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εξόρυξη χρυσού στο πέραμα της Αλεξανδρούπολης. Φυσικά η έγκριση αυτή είναι μόνο γνωμοδοτική, αλλά δείχνει το δρόμο που πηγαίνει η κατάσταση. Αξίζει να τονίσουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες, η γνωμοδότηση της ΙΘ΄ Εφορίας Κλασικών και Προϊστορικών αρχαιοτήτων ήταν αρνητική, λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου. Πως η αρνητική γνωμοδότηση της τοπικής υπηρεσίας, η οποία από πληροφορίες μαθαίνουμε ότι βασίστηκε σε προηγούμενη γνωμοδότηση για τον ίδιο χώρο που ήταν πάλι αρνητική, γίνεται να αγνοείται από την κεντρική υπηρεσία, η οποία δεν διαθέτει ιδία γνώση για την περιοχή μόνο στη χώρα αυτή συμβαίνει.

Κοινωνικό φαρμακείο στο παντοπωλείο

Κοινωνικό φαρμακείο θέλει να δημιουργήσει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης, στα πρότυπα ανάλογων προσπαθειών σε άλλες πόλεις. Μάλιστα βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Δήμο Κομοτηνής για την εύρεση χώρου και την οργάνωσή του. Μην ανησυχείτε, δεν χρειάζεται να πάει μακριά. Θυμάστε το κοινωνικό παντοπωλείο, το οποίο στέκει μόνο και έρημο στην Δημοτική Αγορά Κομοτηνής; Ε έχουμε το κοινωνικό, μόνο το δεύτερο όνομα θα αλλάξουμε. Και βολεύει, και δεν θα κοστίσει στο Δήμο, σε αντίθεση με τα άλλα κοινωνικά) και θα βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Με ένα σπάρο, δύο τρυγόνια. Και δεν θα έχουμε να ανησυχούμε και για τίποτα σαρανταπεντάρια…

Άλλος για το εκατομμύριο

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής. Ο κ. Παπουτσής είναι ο τελευταίος σε μια αρκετά μακριά ουρά στελεχών τα οποία έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, από τα πολύ υψηλά ιστάμενα μέχρι τα όχι τόσο υψηλά (βλέπε Τζουμάκας). Έτσι πως πάνε στο ΠΑΣΟΚ, στο τέλος θα έχουνε περισσότερους υποψήφιους προέδρους παρά ψηφοφόρους…

Οι Ρώσοι είναι φίλοι μας…

Γέφυρες φιλίας ανοίγει ο Αντώνης Σαμαράς με τη Ρωσία, και ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό και «εστεμμένο» πρόεδρος της κ. Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο κ. Σαμαράς μετά τη συνάντηση του με τον ισχυρό άντρα της Ρωσίας τόνισε ότι αυτή μπορεί να αποδειχθεί ένας φίλος πολύτιμος. Μάλιστα τόνισε ότι έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και διάθεση να βοηθήσει τη χώρα. Πάντως είχε δείξει ενδιαφέρον και με προηγούμενους πρωθυπουργούς και υπουργούς, για αυτό ας μην είμαστε πολύ σίγουροι για την αγάπη που μας δείχνει. Θα περίμενε κανείς οι πολιτικοί μας αρχηγοί να είχαν μάθει μέχρι τώρα, ότι κανένας ηγέτης του εξωτερικού δεν θα μας δώσει τίποτα, χωρίς ανταλλάγματα. Και ο κ. Πούτιν έχει δείξει ότι ξέρει πολύ καλά να παίρνει, χωρίς να επιστρέφει και πολλά.

Ανοίγει ο δρόμος για συμψηφισμό χρεών με το δημόσιο
Το δρόμο για το συμψηφισμό των οφειλών φορολογούμενων με απαιτήσεις κατά του Δημοσίου ανοίγει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, που προβλέπει τα στάδια της διαδικασίας με βάση βεβαιωμένες οφειλές, ληξιπρόθεσμες ή μη, του οφειλέτη.
Στην εγκύκλιο ορίζεται ότι στην περίπτωση που οφειλέτης επιθυμεί την υποβολή χρεωστικής δήλωσης με ταυτόχρονο συμψηφισμό απαιτήσεών του κατά του δημοσίου, η δήλωση υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ.
Θα συμψηφίζονται τα χρέη που είναι βεβαιωμένα στο στενό δημόσιο τομέα με απαιτήσεις του οφειλέτη που προέρχονται επίσης από το στενό δημόσιο τομέα (π.χ. υπουργείο, 401 - Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, 424 - Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσ/νίκης κλπ).
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα συμψηφίζονται απαιτήσεις κατά του Δημοσίου με οφειλές που είναι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ υπέρ τρίτων (π.χ. υπέρ ΝΑΤ, ΝΠΔΔ, Τράπεζας, κλπ), ενώ επίσης δεν συμψηφίζονται οφειλές προς το Δημόσιο με απαιτήσεις του οφειλέτη κατά ΟΤΑ (Δήμοι, Περιφέρειες) , ΝΠΔΔ, ΟΠΑΔ, Δημοσίων Επιχειρήσεων, Νοσοκομείων που έχουν μορφή ΝΠΔΔ κλπ.

Μιλάει από πείρα
«Το ΠΑΣΟΚ καταρρέει και παίρνει μαζί του την κυβέρνηση του μνημονίου», σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας. Βέβαια στην Αριστερά γνωρίζουν πως αποσυντίθενται τα κόμματα, άλλωστε με τόσες διασπάσεις, είναι δύσκολο να μην το μάθεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: