Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Βηματάκια

Ο Καραγκιόζης έγινε Τούρκος με την σφραγίδα της UNESCO
Τέλος στη διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για την υπηκοότητα του Καραγκιόζη έδωσε η UNESCO «πολιτογραφώντας» Τούρκο τον ήρωα του Θεάτρου σκιών. Η ιστορία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2009, όταν υποεπιτροπή της UNESCO αποτελούμενη από έξι χώρες (Τουρκία, Εσθονία, Μεξικό, Β. Κορέα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κένυα), συνεδρίασε στο Άμπου Ντάμπι προκειμένου να εξετάσει την εισήγηση του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με την οποία ο Καραγκιόζης και ο Χατζηαβάτης έπρεπε να θεωρηθούν…Τούρκοι υπήκοοι. Στην παρουσίαση του, ο εκπρόσωπος της Τουρκίας είχε πει ότι «απλώς στην Ελλάδα δόθηκε περισσότερη σημασία και αξία στον Καραγκιόζη σε σχέση με την Τουρκία. Για αυτό τον λόγο και θεωρήθηκε παγκοσμίως ότι ο Καραγκιόζης είναι Έλληνας» Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας αποφάσισε να ενεργοποιηθεί όταν έμαθε ότι η Ελλάδα είχε απευθύνει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2008, διεκδικώντας το πρωτότυπο των παραδοσιακών φιγούρων του Καραγκιόζη και του Χατζηαβάτη. Παράλληλα δημιούργησε ένα αρχείο για τους χαρακτήρες και συνέστησε επιτροπή καθηγητών, αντιπροσώπων πολιτιστικών οργανισμών και ειδικών στις συγκεκριμένες φιγούρες για να συντάξει μια έκθεση με στοιχεία που θα υποστήριζαν τη θέση της. Έτσι η επιτροπή αποφάσισε να εγκρίνει το αίτημα της Τουρκίας και η απόφαση αυτή επικυρώθηκε από την αρμόδια επιτροπή της UNESCO χωρίς να συναντήσει αντιδράσεις από την ελληνική πλευρά.
Κουνούπια
Οι ψεκασμοί για τα κουνούπια στο Έβρο συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Νομαρχίας Έβρου. Όσα κουνούπια κατάφεραν να διαφύγουν μετανάστευσαν στη Ροδόπη όπου οι ψεκασμοί δεν είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Στο Φανάρι δε η κατάσταση είναι αφόρητη. Τα κουνούπια ζουν και βασιλεύουν και ως άλλα στούκας εφορμούν και μας «πίνουν» το αίμα! Σε πρόσφατη συνέντευξη και ο ίδιος ο Δήμαρχος Αιγείρου δήλωσε πως δεν είναι ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα των αεροψεκασμών. Η δυσαρέσκεια μόνο δε λύνει το πρόβλημα…
Αγωνιούν στο Δήμο
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας άρχισε τις περιοδείες στην Ελληνική περιφέρεια. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες προσεχώς να επισκεφθεί και τη Θράκη. Με μεγάλη αγωνία, εκτός των δημοσιογράφων, παρακολουθεί το πρόγραμμα του προέδρου και ο Δήμος Κομοτηνής. Άλλωστε γνωστή η συμπάθεια του Δημάρχου Κομοτηναίων στο πρόσωπο του Σαμαρα….
Όλα είναι πληρωμένα
Μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων από τις πανελλήνιες εξετάσεις όλοι τυρβάζουν για τις επιτυχίες των νέων και τις υψηλές βαθμολογίες που συγκέντρωσαν χωρίς κανείς να αναφέρεται ότι δυστυχώς όλα τα παραπάνω είναι αποτελέσματα της παραπαιδείας μας. Όλοι αυτοί οι βαθμοί είναι καλοπληρωμένοι σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα για πολλά χρόνια από τους γονείς των παιδιών που στερούνται τα πάντα για να καταφέρουν τα παιδιά τους να περάσουν σε μία «καλή» σχολή. Βέβαια τα αποτελέσματα όλων των στερήσεων τους τα εισπράττουν αργότερα όταν με πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά καθημερινώς τους χαρτζιλικώνουν γιατί δεν μπορούν να βρουν δουλειά.
Και οι γιατροί
Μετά τους δικαστικούς, τους πανεπιστημιακούς τώρα μας προέκυψαν και οι γιατροί ως ειδική κατηγορία για απογραφή. Το έχουμε ξαναγράψει… όλοι μαζί στο ίδιο τσουβάλι γίνεται; Δε γίνεται….
Καρπούζια παντού
Άντε οι κερασοπαραγωγοί είχαν πάρει σχετικές άδειες από το δήμο για να διαθέσουν την παραγωγή τους. Οι καρπουζοπαραγωγοί έχουν πάρει και αυτοί τις ίδιες άδειες; Γιατί δεν εξηγείται αλλιώς σε κάθε γωνιά να ξεφυτρώνει και ένα φορτηγάκι καρπούζια, εκτός από αυτά που περιφέρονται με μεγάφωνα στις συνοικίες της πόλης. Καρπούζια στο πάρκινγκ της Νομαρχίας, καρπούζια μπροστά στην εκκλησία, καρπούζια μπροστά στη λέσχη Κομοτηναίων…. Δηλαδή μόνο τα κινέζικα μαγαζιά είναι αθέμιτος ανταγωνισμός; Ο μανάβης που πληρώνει ενοίκιο, ηλεκτρικό ρεύμα και υπάλληλο τι θα κάνει;

Δεν υπάρχουν σχόλια: