Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Βηματάκια

Έτσι πατσίζει ο Δήμος;
Να και κάτι ακόμη που χρειάζεται πολύ ψάξιμο. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του στον δημοτικό έλεγχο ο κ. Βαβατσικλής, άφησε για το τέλος το ωραίο αφού προφανώς απευθυνόμενος προς την δημοτική αρχή, σημείωσε: «Η αγορά χρόνου στα τηλεοπτικά κανάλια και στα ραδιόφωνα, και η αγορά εκατοστών στις εφημερίδες, δεν πρέπει να γίνεται με τη διαγραφή των χρεών των ΜΜΕ προς το Δήμο. Προσοχή!!!». Μωρέ, γίνονται τέτοια πράγματα στο Δήμο Κομοτηνής. Και αν γίνονται, πολλά, όπως φαίνεται, χρωστούν ΜΜΕ, για να εμφανίζεται τόσο συχνά ο δήμαρχος. Άραγε θα απαντήσει κανείς;
Φτερό στον άνεμο
Κάποτε, λόγω της συνεργασίας προεκλογικά και μετεκλογικά, τον είχαν σαν δικό τους. Τώρα, ούτε να τον δουν δεν θέλουν. Πως απάντησε ο κ. Ναλμπάντης σε αιτιάσεις του Δενθαγίνειςδήμαρχοςποτέ; Του είπε πολύ απλά, ότι τουλάχιστον σε ότι αφορά τις θέσεις του (εδώ περιλαμβάνονται πολλών ειδών θέσεις), ο ίδιος είναι σταθερός εδώ και 20 χρόνια, ενώ ο πρώην σχεδόν συνεργάτης τους, πάει όπου φυσάει ο άνεμος. Έκαναν τρία χρόνια, αλλά το κατάλαβαν. Άλλωστε ο άνεμος έχει από καιρό αλλάξει κατεύθυνση.
Δεν είναι είδηση
Νέο ρεκόρ τα spread; Και ποιος ασχολείται. Πάθαμε όπως τότε με τον Σεργέι Μπούμπκα που έσπασε καμιά 20 φορές το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντό. Κάθε φορά κατά μόλις ένα πόντο (τέτοιες συμφωνίες είχε με τους χορηγούς). Ε, μετά την 10η φορά, το ρεκόρ δεν ήταν πλέον είδηση. Έτσι και με τα spread.
Κάθε 5 χρόνια οι εκλογές
Ο Καλλικράτης αποτελεί μια από τις πιο βαθιές τομές, με τη μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης κατά την παρουσίαση στο υπουργικό συμβούλιο του σχεδίου για την αυτοδιοικητική αναδιάρθρωση της χώρας.
Αναφερόμενος στις τομές του προγράμματος, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι:
- προωθείται εκτεταμένη αποκέντρωση αρμοδιοτήτων από τα υπουργεία στους δήμους και τις περιφέρειες.
- δίνεται έμφαση στην εξασφάλιση της απρόσκοπτης χρηματοδότησης των νέων ΟΤΑ
- γίνεται εξυγίανση των υπερχρεωμένων δήμων, τίθενται αυστηροί περιορισμοί στις προσλήψεις και αυστηρά όρια στα κριτήρια δανεισμού.
Ο «Καλλικράτης» δεν θα επιφέρει καμία αλλαγή στα όρια των 13 περιφερειών της χώρας. Έτσι οι αιρετές περιφέρειες παραμένουν στα ίδια όρια όπως είναι και σήμερα. Ωστόσο τοποθετούνται 7 αποκεντρωμένες διοικήσεις των περιφερειών, που στην ουσία θα είναι «τοποτηρητές» των περιφερειαρχών.
Όσον αφορά στους δήμους, ανακοίνωσε την συνένωσή τους, ώστε ο αριθμός τους να περιοριστεί από 1.034 σε 333 - 343. Για τα νησιά θα εφαρμοστεί η αρχή «ένα νησί, ένας δήμος».
Εξάλλου, συγχωνεύονται πάνω από 4.000 δημοτικές επιχειρήσεις, με στόχο τη μείωση των λειτουργικών εξόδων και την πάταξη της γραφειοκρατίας. Οι υπάλληλοι θα διατηρήσουν όλα τα δικαιώματά τους και ότι όπου υπάρχει ανάγκη θα υπάρξουν μεταθέσεις των εργαζομένων.
Τέλος, μεταφέρονται αρμοδιότητες υγείας, παιδείας και πρόνοιας από τα υπουργεία προς την Αυτοδιοίκηση, ενώ οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνονται κάθε πέντε χρόνια, μαζί με τις Ευρωεκλογές.
Δεν ξέρουν…
Μπλε κάδους στο κέντρο και στις γειτονιές της Κομοτηνής έχει τοποθετήσει η δημοτική αρχή με σκοπό την ανακύκλωση χαρτιού. Ωστόσο οι πολίτες φαίνεται πως δεν το γνωρίζουν δηλώνοντας παράλληλα πως οι κάδοι δεν είναι αρκετοί για όλη την πόλη. Την ίδια στιγμή σχολιάζουν πως η Κομοτηνή έχει έντονο πρόβλημα με τα σκουπίδια, κατάσταση για την οποία όπως λένε ευθύνονται τόσο οι ίδιοι, αλλά σε μεγαλύτερο ποσοστό ο δήμος Κομοτηνής.
Αποχωρεί από το δήμο
Μπορεί στο δήμο της Κομοτηνής, οι υποψήφιοι δήμαρχοι να είναι καμιά δεκαριά, στο Διδυμότειχο όμως όσο πάνε και λιγοστεύουν. Κι αυτό γιατί ο δήμαρχος Διδυμοτείχου ανέφερε στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο ότι ολοκλήρωσε τον κύκλο του ως δήμαρχος Διδυμοτείχου και ως υποψήφιος δήμαρχος. Ο Βαγγέλης Παπατσαρούχας δεν θα διεκδικήσει το διευρυμένο δήμο, όμως δηλώνει παρόν στις εξελίξεις και μόλις σχηματίσει άποψη θα στηρίξει υποψήφιο αντίπαλο του σημερινού δημάρχου.
Λέτε να έρθει;
Σε πιθανή άφιξη του Τούρκου πρωθυπουργού στη Θράκη στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης στη χώρα μας 14 και 15 Μαΐου, αναφέρεται δημοσίευμα της καθημερινής εφημερίδας του Έβρου. Ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να μεταφέρει την εμπειρία του από την λειτουργία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Τουρκία και η εφημερίδα αναφέρει πιθανή άφιξη του στην Καβάλα και μετά από περιοδεία στην Κομοτηνή να αναχωρήσει από Αλεξανδρούπολη για την Αθήνα. Πάντως αν αληθεύει κάτι τέτοιο και σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δεν προτίθεται να τον συνοδέψει στην περιοχή μας. Τον ρόλο αυτό θα τον αναλάβουν οι τοπικοί βουλευτές ή κάποιος … υφυπουργός!
Για να μην ξεχνιόμαστε
Μπορεί προχθές ο Αντώνης Σαμαράς να διέγραψε μετά από 10 μήνες, τον ήδη ξεγραμμένο στην συνείδηση του ελληνικού λαού Αριστοτέλη Παυλίδη, αλλά ένας (διαγραμμένος) κούκος δεν φέρνει την άνοιξη! Άλλωστε όταν ο πρώην υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κουνούσε το χέρι του επιδεικτικά στο κοινοβούλιο, ο Αντώνης Σαμαράς αμέσως μετά ψήφιζε κατά της παραπομπής του. Χρειάστηκε να κλείσει η Βουλή, χρειάστηκε να εκβιασθούν βουλευτές αλλά και να περάσουν δέκα μήνες για να γίνει το αυτονόητο! Να διαγραφεί ο Αριστοτέλης Παυλίδης από τη ΝΔ! Φυσικά και η κίνηση είναι σωστή. Αλλά ποιος νοιάζεται τώρα πια; Ο Παυλίδης απλά διαγράφηκε από το κόμμα, αφότου έπαψε να είναι βουλευτής του. Δεν πήγε φυλακή. Δεν δικάστηκε για τις κατηγορίες που του προσάπτουν. Ο Σαμαράς πυροβόλησε έναν πεθαμένο.
Είμαστε τυχεροί…
…που έχουμε μια Γενική Γραμματέα στην Περιφέρεια μας, σαν την Δώρα Κόκλα. Μπορεί να είναι λίγο σφιχτή, όσον αφορά τα οικονομικά, αλλά το απαιτούν οι δύσκολοι καιροί, με αποτέλεσμα να δικαιώνονται όλοι αυτοί που την επέλεξαν για την συγκεκριμένη θέση. Φαντάζεστε να είχαμε Γενική Γραμματέα, την κυρία Περιφερειάρχη των Ιονίων Νήσων, Βάσω Αλεξανδρίδου, η οποία αναγκάστηκε χθες να παραιτηθεί από την θέση της! Γιατί; Σύμφωνα με δημοσιεύματα είχε καταθέσει στην περιφέρεια τιμολόγια 20.000 ευρώ τα οποία αφορούσαν στην αγορά επίπλων για το σπίτι της στην Κέρκυρα, ενώ το ελεγκτικό συνέδριο της είχε επιστρέψει ως απαράδεκτα τιμολόγια με έξοδα από την επίσκεψή της στο Φανάρι. Υπήρχε περίπτωση να το βλέπαμε αυτό στα μέρη μας; Με τίποτα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: