Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Βηματάκια

Τίνος επιλογή;
Θρίαμβος του open gov στις μονάδες υγείας αλλά για να πούμε και την αλήθεια, το έφαγαν το κορίτσι. Πάντως το θέμα αποκτά ιδιάζουσα σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι τα ονόματα που ανακοινώθηκαν αρχικά δινόταν ως τετελεσμένο γεγονός, η δε επίμαχη επιλογή αποδιδόταν τις ημέρες του Πάσχα, απευθείας στη κορυφή της κομματικής ιεραρχίας.
Ελληνική νοοτροπία Νο 1
Η εικόνα είναι χαρακτηριστική της νοοτροπίας που διακρίνει το νεοέλληνα. Στην καμπάνα ανακύκλωσης χάρτου αναγράφεται καθαρά με μεγάλα άσπρα γράμματα ποια είναι η χρήση της όμως ο «Ελληνάρας» αφήνει ακριβώς δίπλα στην καμπάνα τα σκουπίδια του και δεν κάνει τον κόπο να τα βάλει μέσα. Διευκρινίζουμε ότι η εν λόγω καμπάνα ΔΕΝ είναι γεμάτη και επιπλέον μέσα στα σκουπίδια που έχει εναποθέσει ο συνδημότης μας «ευλαβικά» δίπλα στην καμπάνα υπάρχουν, εκτός από χαρτί, πλαστικές σακούλες και κουτάκια αναψυκτικών. Αυτοί είμαστε…
Ελληνική νοοτροπία Νο 2
Το παγκάκι βρίσκεται μπροστά από το 1ο Ενιαίο λύκειο, δίπλα στην είσοδο επί της Γεωργίου Παπανδρέου. Κάθε λογής σκουπίδια στοιβάζονται γύρω του και πέρα από άσχημη εικόνα είναι και πηγή μολύνσεων. Μέσα όμως τα παιδιά μας «εκπαιδεύονται» ή μήπως παιδεύονται;
Θα κληθεί ο δήμαρχος;
Δηλαδή, τώρα μετά την επιστολή Λιούρτα στο δήμαρχο θα πρέπει ο εισαγγελέας να καλέσει τον Δήμήτρη Κοτσάκη σχετικά με τη παρουσία πλανόδιων πραματευτάδων στη πλατεία. Πάντως αν γίνει αυτό, σίγουρα δε θα ξαναδούμε μικροπωλητές στη πλατεία. Έτσι δεν έγινε και με τις παράνομες τέντες και τα «νάιλον καταστήματα»; Είναι και αυτή η μέθοδος μια λύση για να εφαρμόζει το νόμο ο Δήμος Κομοτηνής.
6 μήνες μετά!
Ανακοινώθηκαν επιτέλους από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τα ονόματα των διοικητών των νοσοκομείων και των προνοιακών ιδρυμάτων της Περιφέρειας μας. 6 μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας μας από το ΠΑΣΟΚ, το egov έβγαλε τα αποτελέσματα του. Κάλλιο αργά παρά ποτέ!
Η έκπληξη πάντως έχει να κάνει με την ανάληψη της διοίκησης του Νοσοκομείου Κομοτηνής από τον πρώην πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Ηρακλή Χατζηνέστωρος! Κι αυτό, γιατί η θέση εδώ και ημέρες (μήνες) προοριζόταν για την αντινομάρχη Σιμπέλ Μουσταφάογλου. Οι επιθέσεις που δέχθηκε όμως τον τελευταίο καιρό από δημοσιεύματα σε blogs που την ήθελαν να μην έχει πτυχίο και να μην έχει κάνει αίτηση στη διαδικασία έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην συγκεκριμένη απόφαση. Την πλάστιγγα έγειρε τελείως και η αντίδραση της τοπικής εκκλησίας, οι οποίες έκαναν τον γύρω της Ελλάδας. Τι να πει κανείς; Αν στο 2010, παίζει έστω και λίγο ρόλο η απόφαση ενός μητροπολίτη, είμαστε άξιοι της μοίρας μας!
Πάντως η επιλογή του Ηρακλή Χατζηνέστωρος, ήταν η καλύτερη δυνατή και πιστεύουμε ότι θα αποδείξει ότι άξιζε να την πάρει αυτή την θέση. Άλλωστε το απέδειξε και το διάστημα που ήταν πρόεδρος στον δικηγορικό σύλλογο Ροδόπης, άσχετα αν οι συνάδελφοι του δεν τον τίμησαν με την ψήφο τους για να ανανεώσει την θητεία του!
Η υγεία … νοσεί!
Σαράντα αξονικοί τομογράφοι από τους περίπου 100 που διαθέτει το ΕΣΥ υπολειτουργούν, τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας λίστας σε ότι αφορά τον αριθμό αξονικών και μαγνητικών τομογράφων. Η περιπέτεια του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου το βράδυ της Κυριακής έφερε ξανά στην επιφάνεια το σοβαρό θέμα της διαχείρισης των μηχανημάτων βιοϊατρικής τεχνολογίας. Από τους 385 αξονικούς τομογράφους που διαθέτει η Ελλάδα, μόνο οι 90- 100 λειτουργούν στον δημόσιο τομέα. Τους υπόλοιπους έχει ο ιδιωτικός τομέας. Το ίδιο συμβαίνει και με τους μαγνητικούς τομογράφους: από τους 237 που υπάρχουν σε όλη τη χώρα μόνο οι 33 βρίσκονται σε μονάδες του ΕΣΥ και στο ΙΚΑ. Σε ότι αφορά τους μαγνητικούς τομογράφους, οι μισοί βρίσκονται στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, στην Αθήνα (95) και στη Θεσσαλονίκη (32). Επίσης, σε τρεις υγειονομικές περιφέρειες, στη 2η ΥΠΕ (Πειραιάς και νησιά Αιγαίου), στην 4η ΥΠΕ (Θράκη) και στην 7η ΥΠΕ (Κρήτη) υπάρχει μόνον ένας μαγνητικός τομογράφος σε δημόσιο νοσοκομείο. Με εξαίρεση τη Θεσσαλονίκη, στην υπόλοιπη Μακεδονία δεν υπάρχει ούτε ένας μαγνητικός τομογράφος σε νοσοκομείο του ΕΣΥ.
Λάθος αριθμός
Και όσα διαβάσατε για 19 Δήμους στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη με τον Καλλικράτη, μη μετράτε και ξαναμετράτε, λάθος ήταν ο αριθμός στο δημοσίευμα, ή τουλάχιστον, δεν ανταποκρινόταν στη πραγματικότητα όπως αυτή θα ανακοινωθεί σε λίγες ημέρες. Δύσκολα να πέσουν κάτω από 20 οι νέοι Δήμοι στην ΑΜ-Θ. Άλλωστε 52 είναι σήμερα οι ΟΤΑ από τους οποίους οι 8 είναι κοινότητες.
Ερωτήματα
Πόσο θέλει μια δημοτική αρχή να ξεκρεμάσει πανό το οποίο διαφημίζει ημερίδα που πραγματοποιήθηκε πριν 13 ημέρες; Και πόσο θέλει ο Δημήτρης Κοτσάκης να δώσει μια εντολή για να βγουν οι αφίσες από τα σταντ του Δήμου Κομοτηνής που διαφημίζουν την «Χώρα των Ευχών», που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2009; Δημοτική αρχή που τα πιάνει όλα, δεν τις ξεφεύγει τίποτα!
Μπερδεμένο νοικοκύρεμα
Καλό το σποτ του Δήμου Κομοτηνής αλλά μήπως δεν ήταν ο ίδιος ο Δήμος που «πουλάει» την Κομοτηνή φέρνοντας συνέχεια επαγγελματίες από άλλες πόλεις. Όσο για το σύνθημα που υιοθέτησε τελευταία, το «δεν υπάρχει σάλιο», ο ίδιος ο δήμαρχος δεν επαινούσε τις οικονομικές επιδόσεις της διοίκησης του λέγοντας πως όλοι οι προμηθευτές πληρώνονται άμεσα;
Δρούτσας για μειονότητα
Συνέντευξη στη Σαμπάχ έδωσε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσας ο οποίος συναντά στην Άγκυρα τον Έρντογάν και τον Τούρκο ΥΠΕΞ Νταβούτογλου. Σχετικά με τους μουσουλμάνους στο θρήσκευμα που κατοικούν στη Θράκη είπε: «Είναι αυτονόητο ότι πάντα προσπαθούμε για το καλύτερο και για την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Αυτό όμως είναι αποκλειστική υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας έναντι των πολιτών της και κανενός άλλου». Πρόσθεσε ακόμη ότι οι μειονότητες δε πρέπει να γίνονται όργανο πολιτικής εκμετάλλευσης από κανένα, ούτε χωρούν σκέψεις περί αμοιβαιότητας στην αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων. Όχι και άσχημα.. Αν μάλιστα δεν καταθέσει και στεφάνι στο μαυσωλείο του σφαγέα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: