Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Βηματάκια

Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα
Που να ήξεραν ορισμένοι ότι όταν ψήφιζαν στις 4 Οκτωβρίου το ΠΑΣΟΚ και το Γιώργο Παπανδρέου, ήταν σα να ψήφιζαν και πάλι Κώστα Καραμανλή και μάλιστα σε χειρότερη μορφή! Τώρα 5 μήνες αργότερα, η κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμα της ΝΔ, φέρνοντας στην Ελλάδα τη βαρβαρότητα που περιέγραφε ο πρόεδρος της σοσιαλιστικής διεθνούς πριν ένα χρόνο, τη περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας με το σύνθημα της Ρόζας Λούξενμπουργκ «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα». Και από ότι φαίνεται αγαπητοί συναγωνιστές του μεροκάματου, η κυβέρνηση διάλεξε … την βαρβαρότητα!
Κατάληψη της Περιφέρειας
Σε κατάληψη του κτιρίου στο οποίο στεγάζονται οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κομοτηνή προχώρησαν χθες το πρωί οι εργαζόμενοι στη μονάδα του ομίλου της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας (ΕΝ.ΚΛΩ). Με την ενέργειά τους αυτή, οι εργαζόμενοι συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους με τις οποίες διεκδικούν τη πληρωμή των δεδουλευμένων τους, καθώς και τη συνέχιση της λειτουργίας των εργοστασίων της ΕΝ.ΚΛΩ.
Εν τω μεταξύ, στάση αναμονής, εν όψει της γενικής συνέλευσης των μετόχων του ομίλου που θα γίνει σήμερα, στις 2 το μεσημέρι, αποφάσισαν να τηρήσουν οι εργαζόμενοι στις μονάδες της ΕΝ.ΚΛΩ στην Ημαθία και τη Πέλλα. Κατά τη γενική συνέλευση αναμένεται να εκλεγεί νέο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, ενώ δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν και οι εξελίξεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται με τράπεζες για την εξεύρεση κονδυλίων, ώστε να αποκτήσει ο όμιλος ρευστότητα.
Δεν πάει άλλο
Έχουν περάσει ήδη σχεδόν 6 μήνες από την ημέρα που το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας και σχεδόν 2 εβδομάδες από τη 3η Μαρτίου, την ημέρα που ανακοινώθηκαν τα πιο σκληρά μέτρα των τελευταίων δεκαετιών. Η κυβέρνηση προσπαθεί κι αυτό δε μπορεί κανένας να το αμφισβητήσει. Τα ταξίδια των Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου διαδέχονται το ένα το άλλο αλλά λύση δε βρίσκεται. Το πρόβλημα του δανεισμού μοιάζει ακόμα και σήμερα άλυτο.
Την ώρα που η κυβέρνηση αγωνίζεται, η αγορά και η κοινωνία στενάζουν. Η αύξηση του ΦΠΑ και της τιμής των καυσίμων εκτόξευσαν τις τιμές. Ακριβότερα προϊόντα, χαμηλότεροι μισθοί. Δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος για να καταλάβεις ότι τα δύσκολα τώρα έρχονται...
Η κυβέρνηση οφείλει κάποια στιγμή να ασχοληθεί σοβαρά με την αντιμετώπιση της ύφεσης που μόλις ξεκίνησε. Το πρόβλημα του δανεισμού πρέπει να λυθεί άμεσα. Από τον καναπέ μας και από την ασφάλεια του πληκτρολογίου, μπορούμε να λέμε και να γράφουμε πολλά. Είμαστε η χώρα με τους 10 εκατομμύρια οικονομολόγους και του 10 εκατομμύρια Μουρίνιο. Δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε το αν η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σωστά τη σωτηρία της χώρας.
Ο χρόνος θα δείξει. Το μόνο που μπορούμε με ασφάλεια να διαπιστώσουμε είναι ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Έρχονται μεγάλα κανόνια κι αυτή τη φορά θα είναι αληθινά. Δεν καταστροφολογούμε. Δεν αντέχει ο κόσμος άλλη αναμονή.
Κανένα νέο
Κανένα νεότερο από τις έρευνες που πραγματοποιούν η 4η ΕΜΑΚ, δυνάμεις της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και του λιμενικού για την ανεύρεση του 70χρονου, που αγνοείται από το απόγευμα της Κυριακής. Συνεχίζονται οι προσπάθειες, παραμένουν όμως άκαρπες για μια ακόμη μέρα. Οι αρχές δεν κατάφεραν ούτε και χθες να εντοπίσουν τον άτυχο ηλικιωμένο τον οποίο παρέσυραν τα νερά του ποταμού Λίσσου στην Αγία Μαρίνα του Ιμέρου Μαρώνειας, στην προσπάθειά του να διασχίσει το ποτάμι με το αυτοκίνητό του, παρά τις απαγορευτικές πινακίδες!!!
Ο νέος διοικητής στο νοσοκομείο μας!
Το Πάσχα έρχεται σε λίγες ημέρες και ακόμα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ν’ ανακοινώσει τους διοικητές, υποδιοικητές και διοικητικά συμβούλια στα νοσοκομεία της περιφέρειας! Πεντέμιση μήνες μετά μόνο φήμες και η τοπική κοινωνία να της αναζωπυρώνει συνεχώς λες και τον περιμένουμε σα σωτήρα που θα μας απαλλάξει απ’ τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Πάντως οι φήμες, που απ’ ότι φαίνεται δεν είναι πλέον φήμες σύμφωνα με πληροφορίες, διοικητής στο νοσοκομείο Κομοτηνής θα είναι γυναίκα. Η Σιμπέλ Μουσταφάογλου! Δεν ξέρουμε αν η κ. Μουσταφάογλου θα είναι καλός μάνατζερ για το Νοσοκομείο μας, γιατί ένας διοικητής πρέπει να είναι καλός μάνατζερ, αλλά αφού έχει παρθεί η απόφαση καλό είναι να ανακοινωθεί το γρηγορότερο. Τώρα αν συμφωνούνε ορισμένοι άλλου παπά ευαγγέλιο. Κι αυτό, γιατί υπάρχει ήδη μεγάλη δυσαρέσκεια (ακόμα δεν τον είδαμε, Γιάννη τον βαπτίσαμε) τόσο από το σύλλογο εργαζομένων, όσο και από τους συντρόφους της αντινομάρχου!
Ζητούν και τα ρέστα…
Καλά, δε ντρέπονται εκεί στο νομαρχιακό συμβούλιο, ο νομάρχης μας μέρα-νύχτα δίνει μάχες στην Αθήνα και αυτοί του ζητούν λογαριασμό για τα εισιτήρια. Πάντως, για τους τύπους, ας βγάζει εισιτήρια με μπόνους χιλιομέτρων, στα δύο ταξίδια στην Αθήνα θα κερδίζει ένα.
Ακονίζουν μαχαίρια
Βγήκαν τα μαχαίρια από τα θηκάρια στο τοπικό ΠαΣοΚ, αλλά προς το παρόν τα ακονίζουν οι σύντροφοι και περιμένουν τις τοποθετήσεις στα νοσοκομεία, κάποια ακόμη μέτρα που ψήνονται, τα τζαμιά που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και την επανάκαμψη αυτών που έβριζαν τους χριστιανούς και προέτρεπαν σε προπηλακισμούς εναντίον ομοθρήσκων του που ψηφίζουν αλλόθρησκους. Πάντως χωρίς χρήση, πίσω στα θηκάρια, δύσκολα θα ξαναμπούν.
Ανοίγουν οι δουλειές
Εντωμεταξύ ανάμεσα στα πολλά καλά που είπε ο Μαγκριώτης στους δημοσιογράφους που βρέθηκαν στην Αθήνα, ήταν και η κατά κάποιο τρόπο εφαρμογή της μελέτης της νομαρχίας για το υπάρχον νοσοκομείο, ώστε να αναβαθμιστεί. Και πόσο θα την πληρώσουμε αυτή την μελέτη; Περίπου 1,5 με 2 εκατ. ευρώ. Και επειδή η μελέτη είναι το 10% του κόστους κατασκευής, να υπολογίζουμε 15 με 20 εκατ. ευρώ για παλιό νοσοκομείο και τουλάχιστον 30-35 εκατ. για τη νέα πτέρυγα. Χρήμα θα πέσει τοπικά, κάπως θα κινηθεί η αγορά.
Μεγάλους λάκκους
Οι κάφροι συμβουλευτικάριοι έχουν ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής. Το μόνο που δεν γράφουν είναι αυτό που πραγματικά επιθυμούν, να υποδεχθούν τα μεχμετζίκ στην περιοχή μας. Και επειδή στο τελευταίο τους ραπόρτο ασχολήθηκαν με νεκροταφεία, ας ανοίξουν μεγάλους λάκκους γιατί πολλά θα είναι τα μεχμετζίκ που θα κάνουν το λάθος να μας «επισκεφθούν».
Μα δεν πέτυχε…
Ωστόσο, το καλύτερο που είπε ο Μαγκριώτης ήταν όταν ρωτήθηκε για την (προσωρινή) παύση των δρομολογίων του προαστιακού Θράκης. «Μα δεν πέτυχε ο προαστιακός…» ήταν το προδήλως ειρωνικό σχόλιό του. Να το ξαναπούμε. το μόνο μέσο σταθερής τροχιάς που είχε λογική να αναπτυχθεί στην περιοχή και θα είχε 75% χρηματοδότηση από την ΕΕ, είναι η σύνδεση Κομοτηνής με πανεπιστημιούπολη. Αλλά, αλλού πάνε τα λεφτά για να έχουμε διπλά λεωφορεία εντός πόλης ώστε να επιτείνεται το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης.
Στην υγεία των κοροΐδων
Δηλαδή, τώρα που πήραμε τα μέτρα και χωρίς να δούμε ποια απόδοση θα έχουν, αρχίσαμε να μιλάμε για το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Και με τον Καρατζαφέρη να σέρνει τον χορό; Και γιατί δεν μπαίναμε από την αρχή στο ΔΝΤ να μας έδιναν 80-100 δις ευρώ με χαμηλότατο τόκο; Γιατί μπορεί να ζητούσαν μείωση του αριθμού των βουλευτών, πραγματικά την κατάργηση πάρα πολλών επιτροπών (οι οποίες ζουν και βασιλεύουν) και επειδή γενικότερα, το κράτος της Αθήνας θα έβλεπε πολλά από τα χρήματα που καταλήγουν στο βαρέλι δίχως πάτο, να παίρνουν διαφορετική κατεύθυνση. Κατά τα λοιπά, τα άλλα μέτρα που ενδεχομένως να ζητούσε το ΔΝΤ, τα έχουμε ήδη πάρει, βυθίζοντας στην ύφεση την οικονομία. Και προσοχή… Πληρώνουν μόνο αυτοί που ως τώρα συνειδητά ή επειδή δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά, πλήρωναν τους φόρους τους. Οι άλλοι, της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, πανηγυρίζουν καθώς μένουν ανέγγιχτοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: