Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Βηματάκια

Μαγική εικόνα;
Διχασμένη δημοσιογραφικά η Ξάνθη. Άλλοι είδαν, με δεδομένες οικονομικές και καιρικές συνθήκες, ένα ικανοποιητικό καρναβάλι και άλλοι ένα πλήρως αποτυχημένο. Εξαρτάται σε ποιον θες να τα πεις πολιτικά.
Το πάρτυ στον Έβρο
Οι πλημμύρες στον Έβρο έφεραν και πλημμυρίδα δηλώσεων. Οι καλύτερες βέβαια είναι αυτές που λέγονται σε συναντήσεις πολιτικών και που προφανώς αξίζει να μεταφερθούν δημοσιογραφικά, όταν έχουν ιδιαίτερο νόημα και στέλνουν μηνύματα. Όπως αυτό που είπε ο Νομάρχης Έβρου κ .Νίκος Ζαμπουνίδης στη διάρκεια της σύσκεψης με το κλιμάκιο της ΝΔ. «Το πάρτυ των χωμάτων στον Έβρο σταμάτησε όταν ήταν Περιφερειάρχης ο κ. Δημήτρης Σταμάτης», είπε ο Νομάρχης και μάλιστα δύο φορές, για να γίνει απόλυτα κατανοητό. «Το πάρτυ με τα χώματα τέλειωσε», είχε δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ο βουλευτής Έβρου και υφ. Εσωτερικών κ. Γιώργος Ντόλιος. Έ, πήρε την απάντηση για το ποιος τέλειωσε τέτοιου είδους πάρτυ στην Ανατ. Μακεδονία και τη Θράκη. Στο κλιμάκιο της ΝΔ συμμετείχε και ο κ. Δημήτρης Σταμάτης.
Πιο πολλοί οι γαλάζιοι
Σαν να κέρδισε τις εντυπώσεις το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις πλημμύρες του Έβρου. Κι αυτό γιατί επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές σχεδόν μια ντουζίνα στελέχη με πρώτο και καλύτερο τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Μαζί με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ μετείχαν και οι βουλευτές Μιχάλης Χαλκίδης, Γιώργος Κασαπίδης, Αλέκος Δερμεντζόπουλος και ο πρώην Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Δημήτρης Σταμάτης! Μέσα σ’ αυτούς προσθέστε και τον δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Κακλαμάνη που θα επισκεφθεί σήμερα την περιοχή με την ιδιότητα του προέδρου της ΚΕΔΚΕ. Ο Νικήτας Κακλαμάνης θα ενημερωθεί από το Νομάρχη Έβρου Νίκο Ζαμπουνίδη και θα επισκεφτεί τους οικισμούς Λαβάρων, Πραγγίου και Πυθίου, ενώ στη συνέχεια θα συμμετάσχει στη διευρυμένη σύσκεψη της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Έβρου στο Δημαρχείο Διδυμοτείχου, μαζί με όλους τους δημάρχους του Έβρου! Από την μεριά της κυβέρνησης, στον Έβρο βρέθηκε ο υφυπουργός εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Δώρα Κόκλα, ενώ χθες βρέθηκε και ενημερώθηκε από τους αρμοδίους και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας!
Να η ευκαιρία
Ποτέ μη λες ποτέ, κυρίως στη πολιτική. Η είδηση είναι πως παρά την οικονομική κρίση η οποία προφανώς αποτρέπει επιχειρηματικά ρίσκα και ανοίγματα, πολύ πιθανό είναι να ανοίξει η Ζιράτ υποκατάστημα και στη Ξάνθη. Και αν αυτή είναι η είδηση, περισσότερο σημαντικό είναι το σχόλιο που την ακολουθεί. Ότι δηλαδή, αυτοί που το είχαν καημό να πιάσουν την κορδέλα των εγκαινίων στη Κομοτηνή και δε τα κατάφεραν, θα μπορέσουν να την κρατήσουν στα εγκαίνια του υποκαταστήματος στη Ξάνθη.
Που είναι τα λεφτά μας;
Ο Husnu Ozyegin, ο Τούρκος μεγιστάνας, ιδρυτής της τράπεζας Finansbank, την οποία πούλησε στην Εθνική Τράπεζα το 2006, επέστρεψε στον τραπεζικό κλάδο της χώρας του, αφού έληξε η συμφωνία αποχής που είχε με την Εθνική και ήταν διάρκειας τριών ετών. Την προηγούμενη εβδομάδα συμφώνησε να αγοράσει έναντι 85 εκατ. δολαρίων (61,8 εκατ. ευρώ) το 95% της Millenium Bank AS από τον Πορτογαλικό όμιλο BCP (Banco Comercial Portugues), ο οποίος διαθέτει και στη χώρα μας θυγατρική με την ίδια επωνυμία. Ο Τούρκος τραπεζίτης είχε βάλει στο μάτι την Millenium Bank, από το καλοκαίρι, καθώς ο όμιλος BCP είχε βγάλει στο σφυρί τη θυγατρική του από τον Ιανουάριο του 2009. Με αυτόν τον τρόπο, 2 τράπεζες τουρκικών συμφερόντων, μαζί με την Ziraat Bank, αναπτύσσουν δραστηριότητες εντός της Ελλάδας. Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Κομοτηνής έχει συνάψει με την συγκεκριμένη τράπεζα, δάνεια ύψους σχεδόν 15 εκατομμυρίων ευρώ…
Τεσσάρων ημερών
Εβδομάδα 4 ημερών αυτή που διανύουμε και που τελειώνει σήμερα, εβδομάδα τεσσάρων ημερών και η επόμενη καθώς τη Τετάρτη 24 του μηνός έχουμε την απεργία. Ωστόσο, θα έχετε προσέξει ότι μεσοβδόμαδα γίνονται όλες οι απεργίες, οι 24ωρες, με μικρή συμμετοχή. Δε δοκιμάζουν οι αρμόδιοι μια απεργία Δευτέρα ή Παρασκευή; Δεν είναι και πολύ ηθικό(κοινωνικά) είναι ωστόσο νόμιμο και αποδοτικό. Τουλάχιστον διπλάσια θα είναι τα ποσοστά της συμμετοχής.
Έκπληξη…
Τελικά την μεγάλη έκπληξη στην χθεσινή δίκη των Βατοπεδινών την έκανε ο ηγούμενος Εφραίμ, καθώς έδωσε το παρών! Και λέμε έκπληξη, καθώς ο γέροντας δεν παραβρέθηκε σε ούτε μία από τις πρωτόδικες διαδικασίες, αλλά στην διαδικασία της Έφεσης ήταν πρώτος και … καλύτερος!
Ενεστώτας διαρκείας
Εντωμεταξύ, πολύ ενεστώτα διαρκείας άρχισε να χρησιμοποιεί το ΠΑΣΟΚ. Γίνονται, πραγματοποιούνται, καταβάλλονται… Πάντως δεν έχει φθάσει στα επίπεδα της ΝΔ η οποία τον μόνο χρόνο που ήξερε και χρησιμοποιούσε, ήταν ο ενεστώτας διαρκείας. Όλα γινόταν αλλά τα περισσότερα στα λόγια…
Δεν τα ‘μαθες τα νέα;
Εντωμεταξύ δεν χρειαζότανε να πάει κανείς στην δίκη και να ενημερωθεί! Είχαν φροντίσει γι’ αυτό οι συνήγοροι κάποιων από τους κατηγορουμένους, οι οποίοι έκαναν τις σχετικές διαρροές για την «σοβαρή ασθένεια» του πελάτη τους. Σκοπός τους να προδικάσουν και την απόφαση των Εφετών για αναβολή ή όχι…
Ο Μανώλης Όθωνας στην Κομοτηνή
Διαβουλεύονται για τον Καλλικράτη τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που προέρχονται από την Αυτοδιοίκηση. Έτσι χθες ο Ρεθυμνιώτης Μανώλης Όθωνας, βουλευτής του κόμματος, βρέθηκε στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης, όπου και διαβουλεύτηκε με τους επικεφαλής των δημοτικών συνδυασμών που στηρίχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες δημοτικές του 2006! Απ’ ότι φαίνεται πάντως και σύμφωνα με αυτά που διαφαίνονται στο νομό Ροδόπης θα υπάρχουν με το νέο αυτοδιοικητικό χάρτη 4 δήμοι!...
Αυτοί ξέρουν
Μπορεί στον Τύπο και στα ΜΜΕ να γίνεται πόλεμος όποτε πλημμυρίζει ο Έβρος, αν και φέτος, τώρα δηλαδή, τα αθηναϊκά κανάλια έχουν «σοβαρότερα» πράγματα να πουν, ωστόσο αξίζει να παρατηρήσει κανείς τα πρόσωπα του απλού κόσμου, των Εβριτών, στα τηλεοπτικά πλάνα και στις φωτογραφίες. Καμία ανησυχία, προφανώς κανένας πανικός. Ήρεμα και γαλήνια πρόσωπα, με μια μεγάλη δόση έκφρασης καρτερικότητας. Τόσα χρόνια βλέπουν το ποτάμι να πλημμυρίζει, ξέρουν πότε τα πράγματα είναι σοβαρά και πότε μια από τα ίδια. Και κυρίως γνωρίζουν, ότι πλημμύρες θα βλέπουν σε όλη τους τη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: