Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Βηματάκια

Έσπασε, ευτυχώς, το σερί
Είχε ξεχάσει την χαρά της νίκης ο Πανθρακικός αλλά την Κυριακή έσπασε αυτό το αρνητικό σερί. Ο Εργοτέλης, όπως και η Ξάνθη, πίστεψε ότι θα πάρει τους τρεις βαθμούς μόνο που θα κατέβει στον αγωνιστικό χώρο, αλλά οι νέοι, Έλληνες, παίκτες, των «πρασίνων» είχαν διαφορετική γνώμη. Ο Παπουλής μετά το γκολ της ισοφάρισης με την Ξάνθη και την Κυριακάτικη απόδοση, προφανώς καθιερώνεται στην ομάδα. Αν είναι έτοιμος και ο Αρσενίεβιτς, ο Πανθρακικός θα βρει τον μεσοεπιθετικό που του έλειπε από την αρχή της χρονιάς. Πάντως ενίσχυση χρειάζεται η ομάδα και αυτό φάνηκε με τον Εργοτέλη στον οποίο ο πιο κοντός παίκτης ήταν ο τερματοφύλακας… Σχεδόν τις χάσαμε όλες τις ψηλές μπαλιές και αυτή ήταν και η αιτία του δεύτερου γκολ των φιλοξενούμενων. Όχι πως οι παίκτες του ποδοσφαίρου πρέπει να έχουν το ύψος των μπασκετμπολιστών αλλά ένας ψηλός στόπερ πάντα μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμος. Άλλωστε, από την αρχή σχεδόν του δευτέρου ημιχρόνου ο Δερμιτζάκης έδωσε εντολή στον Μπαχαρίδη να προθερμαίνεται. Πάντως το ρόδι έσπασε, τα χαμόγελα γύρισαν και μακάρι να χαμογελάσουμε και άλλες φορές ως τη λήξη του πρωταθλήματος.
Σ’ άλλον κόσμο
Κέρδισε τις εντυπώσεις, αλλά όχι τους αγρότες η Κατερίνα Μπατζελή! Αυτά διαβάζω αλλά όταν ανοίγω την εφημερίδα να διαβάσω, βλέπω όλους τους αγρότες να μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για την υπουργό! Λες και ο τίτλος είναι «δανεικός» από άλλη επίσκεψη, άλλου υπουργού. Και κάτι άλλο ρε παιδιά! Ψηφιοποίηση λέγεται η ρημάδα, ψηφιοποίηση!
Διακαναλικό σήριαλ
Το σχόλιο αναρτήθηκε εχθές, μετά το μεσημέρι, σε ιστοσελίδα του Έβρου. Ήταν από σύζυγο που παραπονιόταν ότι όλο το Σαββατοκύριακο η γυναίκα του έβλεπε τις εξελίξεις του χωρισμού της Μενεγάκη και πως εχθές βλέποντας τα πρωινάδικα και τα μεσημεριανά, τις εκπομπές κοινωνικού σχολιασμού, προφανώς δεν θα είχε μαγειρέψει. Ε, δεν θα ήταν και ο μοναδικός που τα έζησε το τελευταίο τριήμερο.
Περί Μεγάρου…
Έτοιμο να λειτουργήσει πλέον το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής και θα είναι μεγάλη επιτυχία για την πόλη μας, αν τα καταφέρουν οι αρμόδιοι παράγοντες και φορείς. Γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι. Στο προσκήνιο και- για άλλους στο παρασκήνιο- και οι φίλοι του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής ενός συλλόγου, που έχει ιδρυθεί και μάλιστα πανθρακικής εμβέλειας, όπως δήλωσε, σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Στάθης Κεφαλίδης. Ελάχιστοι, όμως, οι πολλοί μεμυημένοι, αυτοί που παρακολουθούν τον Τύπο, κάτι έχουν ακούσει γι’ αυτό. Οι συμπολίτες μας πιστεύουν ότι πρόκειται για κάποιο μυστικό κύκλωμα, που δρα στα κρυφά, για κάποια ελίτ αυτάρεσκων ατόμων, που ένιωσε το βαρύ προνόμιο, αυτής της ύψιστης ευθύνης. Κι αν ακόμη οι άνθρωποι αυτοί είναι υπεράνω πάσης υποψίας, καλοπροαίρετοι και μεγαλόψυχοι, πάλι εγείρονται ερωτήματα για τις προθέσεις τους, γιατί σήμερα, όλοι είμαστε καχύποπτοι με όσα βλέπουμε να συμβαίνουν γύρω μας. Και έτσι μια αξιέπαινη πρωτοβουλία, καθίσταται ελεγχόμενη. Είναι αυτονόητο-απολύτως αυτονόητο- ότι τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να περιβάλλονται με διαφάνεια, να λαμβάνουν ευρεία δημοσιότητα, ώστε να προσέρχονται οι όποιοι πιστοί το επιθυμούν. Γιατί, υπάρχουν άτομα που έχουν τη διάθεση, τη δυνατότητα και τις προϋποθέσεις να στελεχώσουν, επωφελώς για το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, τη συγκεκριμένη προσπάθεια. Ακόμη και απλοί συμπολίτες, χωρίς υλικά και πνευματικά εφόδια, αλλά με το ήθος και τις καλές τους προθέσεις είναι χρήσιμοι. Ο πολιτισμός προάγεται με ανοικτές πόρτες, με ευρεία λαϊκή συμμετοχή και δεν έχει ανάγκη μόνο όσους έχουν τη σφραγίδα της δωρεάς. Αυτοί έτσι και αλλιώς θα προστρέξουν. Το ΥΠΕΡΟΧΟ ΜΕΓΑΡΟ δεν πρέπει να θεωρηθεί χώρος πολυτελών επισκέψεων, αλλά υπάρχει και ένα κεφαλαιώδες και πρωταρχικής σημασίας ερώτημα. Η «Αναπτυξιακή Ροδόπης», που μόνον αυτή ακούγεται, έκανε το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, με χρήματα του ελληνικού λαού, τον οποίο εκπροσωπεί η Δημοτική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, έστω και η Περιφέρεια, ως μέρος της εκλεγμένης Κεντρικής Εξουσίας. Αυτοί γιατί σιωπούν και δεν ακούγονται, γιατί δεν παρέχουν τη θεσμική τους σκέπη, ώστε το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής να περιβληθεί με αίγλη και κύρος και προπαντός να το νιώθουμε σαν κάτι δικό μας, όπως το Δημαρχείο, το Διοικητήριο και άλλα δημόσια ιδρύματα;
Ντάγκα ντούνγκ το καμπανάκι
Μπορεί ο προαστιακός να πηγαινοέρχεται άδειος αλλά υπερφορτωμένο με Θρακιώτες και δη Ροδοπίτες είναι το τραμ στην Αθήνα. Και όχι στις θέσεις των επιβατών. Έγιναν οι χάρες που έπρεπε, γι’αυτούς που έπρεπε. Αξίζει άραγε για ένα βόλεμα της κόρης ή του γιου , μόλις οκτώ μηνών διάρκειας; Ε, πάντα υπάρχει η ελπίδα της μονιμοποίησης. Γιαυτό και ορισμένες φορές στην λέξη δημοσιογράφος μπαίνουν τα εισαγωγικά. Είναι θέμα αξιοπρέπειας και καθωσπρεπισμού, από την άλλη πλευρά, των σταυροφόρων της δημοσιογραφίας.
Πρωινός καφές
Την τιμητική του είχε στο κυριακάτικο πρωινό καφέ της πλατείας ο δήμαρχος Κομοτηνής. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την συνεστίαση που έκαναν με την συμπαράσταση του δημάρχου, οι δημοτικοί υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΚ στον … Ίασμο! Στο προχθεσινό καφέ συμμετείχαν επαγγελματίες με αντικείμενο στην εστίαση, καθώς και ορισμένα μέλη του Επιμελητηρίου, τα οποία διαμαρτυρόταν τόσο για την αφερεγγυότητα της δημοτικής αρχής, ενώ παράλληλα έλεγαν ότι αντί να τους βοηθήσουν δίνοντας τους κανένα τραπέζι, αυτοί πάνε εκτός Δήμου. Πάντως ας μην αποπαίρνουν τον δήμαρχο, ίσως αυτός είδε κάποιο όραμα. Τι όραμα; Ότι ο δήμος Ιάσμου με αυτόν της Κομοτηνής ενωθούν στο νέο Καλλικράτη! Και μετά ξυπνήσαμε…
Μείον ένας
Πολλοί σκληροί οι Αυτοδιοικητικοί της περιοχής μας. Και μάλιστα αυτοί που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ. Πριν περίπου μία εβδομάδα πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, μια σύσκεψη στα γραφεία της ΝΕ Ροδόπης του κόμματος, για τον Καλλικράτη και τη νέα αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση που θα έρθει στο νομό. Οι αυτοδιοικητικοί αν και δεν συζήτησαν για τα νέα διοικητικά όρια, διαβουλεύτηκαν με επιχειρήματα και έδειξαν ότι ενδιαφέρονται όλοι να έχουν ρόλο στην επόμενη μέρα, όπως αυτή θα διαμορφωθεί. Μάλιστα οι παρόντες έστειλαν και ένα μήνυμα όλοι μαζί ότι αυτοί πρέπει να έχουν λόγο και για τα αυτοδιοικητικά όρια και όχι άλλοι!!! Μάλιστα και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην σύσκεψη προσπάθησε να παραβρεθεί και ο δήμαρχος της Φιλλύρας Κιασήφ Χασάν, αλλά μάταια. Μόλις εθεάθη εκεί άκουσε τα σχολιανά του, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει αμέσως! Εμ, βλέπεται οι εκλογές στην ΤΕΔΚ Ροδόπης δεν ξεχνιούνται εύκολα…
Προεκλογική κόλαση
Ένα θα πρέπει να προσέξει η κυβέρνηση. Την άλλη φορά, να βρεθεί φόρμουλα ώστε να μην συμπίπτουν οι εκλογές οι αυτοδιοικητικές στους Δήμους με αυτές στις Περιφέρειες. Το μπέρδεμα είναι μεγάλο. Από την άλλη πλευρά, ένα μπέρδεμα μπορεί να οδηγήσει σε καλό αποτέλεσμα. Οπότε τι; Ε, μόλις ανακοινωθούν τα όρια των νέων Δήμων ξεκινά ο προεκλογικός αγώνας και για τις Περιφέρειες, οπότε και θα δούμε την κατάσταση που θα διαμορφωθεί. Και η κόλαση του Δάντη θα ωχριά μπροστά της.
Το ΠΑΣΟΚ στα μπλόκα!
Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να είναι στην κυβέρνηση, αλλά ορισμένοι υπουργοί του και αρκετοί βουλευτές του έδωσαν το παρών στα μπλόκα, όπου συζήτησαν με τους αγρότες για τα προβλήματα τους. Για παράδειγμα ο υφυπουργός εξωτερικών και βουλευτής Έβρου Γιώργος Ντόλιος, ο οποίος βρέθηκε στο μπλόκο του Ορμενίου και συνομίλησε με τους αγρότες το Σαββατοκύριακο. Δυστυχώς γι’ αυτόν και για αυτούς που κινούνται στον συγκεκριμένο δρόμο όμως, το μπλόκο συνεχίζεται και μάλιστα πιο ισχυρό! Πάντως για να μην αδικούμε και τους άλλους βουλευτές Έβρου, να σημειώσουμε ότι όλοι έδωσαν το παρών στα μπλόκα των αγροτών. Σε τρακτέρ δεν ξέρουμε αν ανέβηκαν…
Αναστολή κινητοποιήσεων
Δεν πραγματοποιήθηκε τελικά χθες το πρωί, ο συμβολικός αποκλεισμός του κτιρίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης από τους προέδρους των ΚΤΕΛ της Περιφέρειας. Ο λόγος ήταν ότι το συνδικαλιστικό όργανο των ΚΤΕΛ συνεδρίαζε στην Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα μπλόκα των αγροτών, με αποτέλεσμα οι κινητοποιήσεις των ΚΤΕΛ να ανασταλούν για λίγες ημέρες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: