Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Βηματάκια

Σιγά που θα έλειπε…
Όχι πως θα έλειπε ο Δημήτρης Σταμάτης από την πρώτη εκδήλωση της χρονιάς στην Κομοτηνή. Παρά το βαρύ πρόγραμμα και τις πολλές ευθύνες της νέας του θέσης, στην πίτα του ΕΒΕ Ροδόπης ήταν το Σάββατο το βράδυ. Και δηλώσεις έκανε και το κομμάτι της πίτας για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ παρέλαβε, αφού τον κάλεσε ο κ. Αγγελίδης βλέποντας πως δεν υπήρχε κάποιος από την Περιφέρεια, άκουσε και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Γ. Πεταλωτή να μιλά για το τριπλάσιο σε σχέση με το εθνικό ποσοστό απορρόφησης που παρουσιάζει η ΑΜ-Θ στο ΕΣΠΑ. Ε, και στο τέλος, επέστρεψε οδικός και οδηγώντας ο ίδιος στην Θεσσαλονίκη. Και το σίγουρο είναι πως θα ξανάρθει και γρήγορα μάλιστα, αφού φίλους στη Θράκη έχει πολλούς και πολλές οι πίτες που θα κοπούν τις ερχόμενες ημέρες.
Δίσεκτο
Περίεργα μπήκε το 2010 και όχι και καλά για την Περιφέρεια μας. O δήμαρχος Παγγαίου δολοφονήθηκε, στο Θρακικό Πέλαγος εκβράστηκαν 4 πτώματα άτυχων νέων, πιθανών λαθρομεταναστών, ενώ το μεσημέρι της Κυριακής τρίτωσε το κακό, καθώς μια γυναίκα βρέθηκε νεκρή, σε ρέμα της περιοχής Μοναστηρακίου Φερών. Η 70χρονη γυναίκα ήταν αγνοούμενη και την αναζητούσαν οι συγγενείς της, ενώ έπασχε και από μερική άνοια. Για την ανάσυρση της σορού στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση από την πυροσβεστική υπηρεσία Αλεξανδρούπολης. Οι συνθήκες του θανάτου της παραμένουν άγνωστες, ωστόσο εκτιμάται ότι η άτυχη γυναίκα βρέθηκε στην περιοχή όπου λόγω της βροχής το έδαφος ήταν μαλακό και γλιστρούσε, έτσι χωρίς να το καταλάβει βρέθηκε στο νερό. Δεν είναι δίσεκτο το 2010, αλλά μήπως είναι σε κανένα κινέζικο ημερολόγιο;
Πάλι σε Επιμελητήριο
Πάλι σε Επιμελητήριο έπεσε το φλουρί της πίτας του ΕΒΕ Ροδόπης. Πέρυσι τυχερός ήταν ο Κώστας Λιούρτας του ΕΒΕΡ και φέτος ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης Παναγιώτης Ανδρικόπουλος. Εντωμεταξύ, ο Νίκος Αγγελίδης αναφέρθηκε στην ομιλία και για κάποιους που δεν θέλουν την αυτόνομη πορεία του ΕΒΕ και η συνέχεια θα δοθεί, μάλλον το Σάββατο, σε άλλη πίτα.
Δώσε δράσεις!
Διαμαρτύρονται μήνες τώρα οι Ρομά της Θράκης για την παύση εδώ και ενάμιση χρόνο των δράσεων ένταξης των παιδιών τους στη σχολική εκπαίδευση. Δράσεις αναγκαίες, καθώς οι τσιγγάνοι της Θράκης αποτελούν το πλέον παραμελημένο κομμάτι της κοινωνίας μας. Πάντως το Υπουργείο Παιδείας διαβεβαιώνει ότι εντός του επόμενου μήνα θα επαναπροκηρύξει νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης μουσουλμάνων, στο πλαίσιο του οποίου θα συνεχιστούν οι δράσεις για τη στήριξη των παιδιών Ρομά.
Όλο και χειρότερα
Τρία χρόνια συμπλήρωσε η δημοτική αρχή και η μόνη πρωτοβουλία για το κυκλοφοριακό ήταν η… πρόσληψη δημοτικών αστυνομικών οι οποίοι και καθόλου δεν ασχολήθηκαν με το θέμα. Οι αναπλάσεις οδών, οι ποδηλατοδρόμοι και τα πάρκινγκ, ακούγονται μια φορά το χρόνο, όταν συζητείται το τεχνικό πρόγραμμα, και μετά όλοι τα ξεχνάμε. Το κυκλοφοριακό πάντως χειροτερεύει η δε οδηγική παιδεία των Κομοτηναίων, πάει από το κακό στο χειρότερο και αυτή.
Ρινγκ η Νομαρχία
Αποπνικτική ήταν και χθες η κατάσταση στη Νομαρχία Ροδόπης όπου άρχισε η καταβολή του επιδόματος αλληλεγγύης στους 4.800 δικαιούχους του νομού. Εδώ και λίγες μέρες καταβάλλεται η πρώτη δόση του επιδόματος με τους υπαλλήλους να προσπαθούν να εξυπηρετήσουν όλους τους δικαιούχους. Στόχος ήταν αυτό να γίνει πριν οι υπηρεσίες κλείσουν για τη γιορτή της Πρωτοχρονιάς, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό, με αποτέλεσμα οι συμπολίτες μας ΑμεΑ ν’ αναγκαστούν να στηθούν και πάλι στην ουρά. Γράφουμε «ΑμεΑ» γιατί αυτοί είναι οι πρώτοι που δικαιούνται το επίδομα. Πάντως για «ΑμεΑ» καλά κρατιούνται, αφού και χθες είχαμε αρκετούς διαπληκτισμούς, χειροδικίες και βρισιές εκατέρωθεν…
Ποιος νομοθέτησε;
Εσείς τώρα αρχίσατε να μαζεύετε αποδείξεις για να πληρώσετε μειωμένο φόρο; Και ποιος σας το είπε; Ο υπουργός; Μήπως ο πρωθυπουργός ή κάποιος σχετικός νόμος. Κανένας από αυτούς, όμως το λέει κάθε μέρα η τηλεόραση. Και αφού το λέει η τιβί… Και μη χειρότερα δηλαδή, αν και μπορεί να τα δούμε και αυτά. Να λέει δηλαδή η τηλεόραση τι ισχύει και αυτό να εφαρμόζεται χωρίς να υπάρχει σχετικός νόμος. Μάλιστα στην περίπτωση των αποδείξεων, δεν γνωρίζουμε καν ποιες θα μετρούν για να πληρώσουμε λιγότερο φόρο και ποιες όχι. Και τα περίπτερα, τα βενζινάδικα, θα κόβουν αποδείξεις και βάση ποιού νόμου; Να δείτε που στο τέλος οι φορολογούμενοι θα αγοράζουν ο ένας από τον άλλο… αποδείξεις για να συμπληρώσουν το προσωπικό τους όριο.
Πιο κοντά με την Κύπρο…
…θα έρθει η Αλεξανδρούπολη αυτή τη χρονιά. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει από τη νομαρχία Έβρου και ταξιδιωτικό οργανισμό της Κύπρου θα γίνουν 8 πτήσεις τους καλοκαιρινούς μήνες και ορισμένες επιπλέον κατά την περίοδο του Πάσχα. Πρόκειται για ένα νέο εγχείρημα της Νομαρχίας Έβρου με στόχο να γίνει η πρωτεύουσα του Έβρου, τουριστικός προορισμός.
Πολλές απουσίες
Αν είχε κόσμο η πίτα του ΕΒΕ; Όχι, δεν είχε. Ποιοι έλειπαν; Πολλοί, ακόμη και αρκετά από τα μέλη του ΔΣ. Μα, θα μου πείτε, εδώ έλειπε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, άλλοι πειράζει που δεν πήγαν;
Άδεια η πόλη!
Διαφορετική και σίγουρα ομορφότερη ήταν τις τελευταίες ημέρες η Κομοτηνή καθώς αρκετοί συμπολίτες μας προτίμησαν άλλους προορισμούς για να περάσουν τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Χωρίς τα ενοχλητικά κορναρίσματα και το κυκλοφοριακό η πόλη είναι πιο ανθρώπινη. Έτσι μάλλον θα έπρεπε να είναι όλο το χρόνο…
Άλλαξε ο προορισμός
Σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως η απουσία μετά από καιρό του Ευριπίδη Στυλιανίδη, στην πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης. Κάποιοι ανέφεραν ότι είναι γενικώς απών από τη Ροδόπη το τελευταίο διάστημα μετά τις εκλογές, καθώς έχει σαν μόνιμη κατοικία τα βόρεια προάστια των Αθηνών, ενώ άλλοι τόνιζαν πως καλά έπραξε, αφού δεν είχε να πει τίποτα καινούργιο στα μέλη του συγκεκριμένου επιμελητηρίου. Αν θυμάστε το 2005, μιλούσαν για ένα αεροπλάνο που θα έμπαιναν όλοι μαζί μέσα με προορισμό την ανάπτυξη της Ροδόπης. Φαίνεται ότι τελείωσαν τα εισιτήρια!
Ιν…
Τελικά στην σήμερον ημέρα, όποιος μπλέκεται με τα πίτουρα … της ΕΑΣ και της εκκλησίας είναι ιν! Ή αν πηγαίνει ταξιδάκια εις Παρισίους με τα λεφτά του Έλληνα πολίτη, είναι και πάλι ιν! Μπορεί βέβαια να πηγαίνεις μπουζούκια και γήπεδο και πάλι να είσαι ιν! Ή αν εκκρεμούν στην πλάτη σου ποινικά αδικήματα με κάτι φορτηγά … τότε είσαι ιν σίγουρα!!! Ιν για γίνεις όμως στις καρδιές των πολιτών της Ροδόπης είναι πλέον πολύ δύσκολο και με τέτοιους συνεργάτες … μάλλον απίθανο!
Ελεύθερα εδώ
Ποια η διαφορά της πλατείας της «Ουράνιας Γαλήνης» (Τιέν Αν Μεν) του Πεκίνου με την πλατεία «Ειρήνης» της Κομοτηνής. Στην πλατεία της Κομοτηνής ελεύθερα πωλούν την πραμάτεια τους οι Κινέζοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: