Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Βηματάκια

Σαν μια γροθιά…
Ο Δενθαγίνειδήμαρχοςποτέ ήταν ο μοναδικός δημοτικός σύμβουλος από την αντιπολίτευση που βρέθηκε το πρωί της Κυριακής στην Πάνδροσο, στα εγκαίνια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. Μοναδικός γιατί προδήλως , σύμπασα την αντιπολίτευση θα εκπροσωπούσε στο πνεύμα της ιστορικής σύμπραξης που επετεύχθει μετά την δική του πρόταση, όλες μαζί οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης να αντιμετωπίσουν εκλογικά τον Δημήτρη Κοτσάκη. Σαν μια γροθιά… Όπως παλιά…
Φάκελοι παντού
Η εικόνα που είχε η αίθουσα συνεδριάσεων της ΕΑΣ Ροδόπης στην χθεσινή ημερίδα για τα Κοινοτικά Προγράμματα, ήταν επιεικώς απαράδεκτη! Φάκελοι παντού, οι οποίοι έχουν να κάνουν με επιδοτήσεις και ελέγχους σε όλους σχεδόν τους οικισμούς του νομού, είναι παραπεταμένοι στον χώρο, ενώ άλλοι είναι πάνω στα καθίσματα. Εντωμεταξύ η ενδιαφέρουσα ημερίδα είχε αρκετό κόσμο που ήθελε να την παρακολουθήσει, με αποτέλεσμα να μην χωράνε να καθίσουνε (λόγω φακέλων) και η γκρίνια ήταν δικαιολογημένη!
Και αν έγινε θαύμα;
Και που το ξέρουν όλοι ότι εκλάπει η σωρός του Τάσου Παπαδόπουλου; Αποκλείεται να αναστήθηκε με αυτά που γίνονται και να επιστρέψει την Άνοιξη οπότε και πιθανόν να «αναστηθεί» και το σχέδιο «Φρανκεσταϊν» του αλησμόνητου Ανάν. Και γιατί τώρα να αναστήθηκε ο Κύπριος ηγέτης; Ε, δεν ακούσατε ούτε διαβάσατε, ποιος να το πει και ποιος να το γράψει, ότι Ελλαδάρα και Κύπρος συναίνεσαν να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία αν και η γειτονική και φίλη μας χώρα, ουδεμία πρόοδο έκανε σε όσα ζητούσε η ΕΕ και άρα εμείς. Ε, αν τα έμαθε αυτά το συχωρεμένος, μετά τον αγώνα για το «όχι» και την εθνική αξιοπρέπεια του έδωσε, δεν θέλει και πολύ να γίνει να γίνει το θαύμα…
Έτοιμος ο νέος Καποδίστριας
Το πόρισμα της επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών για τον Καποδίστρια 2, θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο για διαβούλευση μέσα στις επόμενες μέρες και όπως όλα δείχνουν οι αλλαγές που προτείνονται είναι σαρωτικές. Σύμφωνα με την πρόταση, η διοίκηση του δήμου θα ασκείται από ειδικευμένο υπάλληλο -μετακλητό ή επί θητεία - και όχι πια από τον δήμαρχο, ο οποίος θα έχει εποπτικό ρόλο των υπηρεσιών λόγω του μεγέθους των τοπικών αυτοδιοικήσεων Α’ βαθμού. Ο υπάλληλος αυτός θα είναι κάτι σαν γενικός γραμματέας, η αξιολόγηση του οποίου θα γίνεται μέσα από ειδικές διαδικασίες. Η πρόταση της επιτροπής προβλέπει ακόμη τοπικούς αντιδημάρχους για κάθε πρώην δήμο του Καποδίστρια όπως επίσης και τοπικά συμβούλια για κάθε τοπικό διαμέρισμα του Καποδίστρια 1. Μ’ αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται στο δημοτικό συμβούλιο η εκπροσώπηση όλων των πρώην δήμων που συνενώνονται. Ασαφής είναι η παράγραφος της πρότασης που αναφέρει ότι από το μέγεθος του δήμου που θα προκύψει εξαρτώνται και οι αρμοδιότητες που θα δοθούν στον δήμο, όπως επίσης μείζον και ασαφές είναι το ζήτημα της φορολογικής αποκέντρωσης των ΟΤΑ. Τι σημαίνει αυτό; Στις κυβερνητικές προθέσεις είναι ένα μέρος της φορολογίας να μεταφερθεί ως έσοδο απευθείας στους δήμους, οι οποίοι θα έχουν ταυτόχρονα και την ευθύνη για την είσπραξη του. Αυτό σημαίνει ότι θα αποκτήσουν ένα παραπάνω κίνητρο για να κυνηγούν και οι ίδια τα φορολογικά έσοδα. Ωστόσο, για την ολική αυτή αλλαγή στους τρόπους χρηματοδότησης των δήμων δεν δίνονται λεπτομέρειες ούτε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
Μονά ή ζυγά;
Απολύτως, αλλά και πλήρως καταρτισμένος, στην εισήγηση και στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Αιγείρου Βαγγέλης Λίτσος, στο ετήσιο συνέδριο της ΤΕΔΚ Ροδόπης. Με τον «Καποδίστρια 2» είτε 2 είτε 4 θα είναι οι δήμοι στην Ροδόπη, πάντως ζυγός θα είναι ο αριθμός. Ε, 4 μπορεί να είναι, ενδεχομένως και πέντε. Δηλαδή αν είναι πάνω από τρεις , μονά-ζυγά στην ίδια κατεύθυνση θα είναι, θα κλείσουν και οι επιλογές κάποιων οι οποίοι θα χαίρονταν στην αναμπουμπούλα.
Ξεμείναμε από έργα
Δεν νομίζω να έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο στα χρονικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ούτε και επί δημαρχίας Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Αθήνα, όπου εγκαινίαζε ακόμη και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που είχε προμηθευτεί ο Δήμος Αθηναίων. Στην Κομοτηνή, ο δήμαρχος Δημήτρης Κοτσάκης θα εγκαινιάσει τα έργα συντήρησης (!!!) που έγιναν στο Δημοτικό Κολυμβητήριο της Κομοτηνής…
Να πούμε πως έτυχε…
Α, είπαμε να φύγει το δημοτικό συμβούλιο από την θέση του, την Δημαρχεία αλλά και να γίνεται μεσημεράκι, νωρίς το απόγευμα, μάλλον πάει πολύ. Δηλαδή εργαζόμενοι οκτώ ώρες οι δημοτικοί σύμβουλοι είναι έτοιμοι και με διαύγεια πνεύματος 2-3 ώρες συνεδρίασης; Μακάρι να έτυχε ή ίσως να υπήρχε σοβαρός λόγος και να μη καθιερωθούν οι μεσημεριανές συνεδριάσεις.
Ο Σκανδαλίδης στο Διδυμότειχο
Στον Έβρο βρέθηκε την Παρασκευή που μας πέρασε ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Α’ εκλογικής Περιφέρειας Αθηνών Κώστας Σκανδαλίδης, όπου συμμετείχε σε κομματική συνεστίαση της Τοπικής Οργάνωσης Διδυμοτείχου σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης. Εκεί η αίθουσα αποδείχθηκε πολύ μικρή για τους φίλους και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ που θέλησαν να ακούσουν τον Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος τόνισε με σιγουριά ότι «η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει», ενώ παράλληλα επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση για την κατάντια της οικονομίας της χώρας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και πολλοί Κομοτηναίοι φίλοι του υπουργού, με πρώτο και καλύτερο τον κουμπάρο του δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Μανανά, ο οποίος τον συνόδευε στην ακριτική περιοχή.
Τι έγινε ρε παιδιά;
Πρέπει ωστόσο να σχολιαστεί και το εξής: Για όποιον από οικονομία και πολιτική λίγο γνώριζε ήταν σαφές ότι οι μονάδες του πρώην Λαναρά στην Ροδόπη με έναν τρόπο θα μπορούσαν να σωθούν. Τα δύο νέα κλωστήρια εύκολα μπορούσαν να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους, με μέλλον λαμπρό, αλλά υπό νέα ιδιοκτησία. Το ίδιο και το τρίτο, το παλαιότερο, αλλά με μειωμένο προσωπικό. Και όμως καμιά πρόταση δεν έγινε προς αυτή την κατεύθυνση. Βεβαίως, να σημειωθεί ότι προϋπόθεση ήταν η Εθνική να «σπάσει» την εταιρεία σε κομμάτι καθώς κάτι ήξεραν αυτοί που τα έκαναν όπως είναι σήμερα. Τώρα φαίνεται να προωθείται η μεταφορά υπαλλήλων της Φάνκο στην Νομαρχία. Με ποιο στόχο άραγε; Ήδη δόθηκαν δεκάδες εκατομμύρια στην εταιρεία με αμφίβολα αποτελέσματα. Πολλούς μήνες τώρα παίζεται ένα θέατρο του παραλόγου με όλους να πιέζουν την κυβέρνηση (την πρώην) να δώσει λεφτά για να δουλέψουν τα εργοστάσια. Σήμερα (με τη νέα κυβέρνηση) προτείνεται (από ποιους άραγε;) να αναλάβει το κράτος την μισθοδοσία δεκάδων υπαλλήλων. Και οι μονάδες της Κομοτηνής, τι θα απογίνουν; Μπορούν να λειτουργήσουν και να είναι βιώσιμες; Και γιατί δεν επιλέχθηκε εξαρχής αυτή η λύση; Τι παιχνίδι παιζόταν τόσους μήνες;
Μούγκα!
Μεγάλη συμμετοχή των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο συνέδριο της ΤΕΔΚ Ροδόπης, που αφορούσε το νέο Καποδίστρα, με αποτέλεσμα να προκαλέσει το ενδιαφέρον και άλλων πολιτικών και μάλιστα της περιοχής μας. Το παρών έδωσε και ο πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης, που στις δηλώσεις του στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ μίλησε για τα πάντα, εκτός βέβαια από την μήνυση εις βάρος του για τις άδειες των φορτηγών δημοσίας χρήσης. Πάντως το φταίξιμο δεν είναι όλο δικό του, καθώς δεν του έγινε και καμιά σχετική ερώτηση!
Ανάλαβε δεσμεύσεις
Τυχερή, όπως η προηγούμενη και αυτή η κυβέρνηση. Κοντεύει να βγει ο χρόνος και μόλις δύο ημέρες πραγματικού χειμώνα ζήσαμε. Οπότε περιττή η συζήτηση για το επίδομα θέρμανσης, άσε που η δικαιολογία είναι ότι ενσωματώθηκε στο επίδομα αλληλεγγύης. Να το ξαναπούμε, τα επιδόματα δινόταν από χρόνια και θα συνεχίζουν να δίνονται καθώς είναι εκτός των δεσμεύσεων των ελληνικών κυβερνήσεων στην ΕΕ για τις αυξήσεις σε μισθούς και σε συντάξεις. Το ίδιο και τα stage στο δημόσιο. Δεσμευτήκαμε για ελάχιστες προσλήψεις στην ΕΕ και βρέθηκε ο… τρίτος δρόμος για να δουλέψουν κάποιοι κρίσιμοι τομείς του δημοσίου, να βολευτούν και τα «δικά μας» παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: