Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Βηματάκια

Παγκόσμια κρίση
Αγαπητέ αναγνώστη επειδή πολλά έχει ακούσει για τοξικά ομόλογα και παγκόσμια κρίση χωρίς να έχεις ακόμη αντιληφθεί τι τελικά έγινε και δήθεν κλονίζονται οι οικονομίες, διάβασε και αυτό: Ένα απίστευτο πολιτικό-οικονομικό λαμόγιο πάει στο πάρκο, τώρα που ανακαινίστηκε έχοντας μαζί του ένα ψωραλέο σκύλο. Κάθεται, κάπως άβολα, στα παγκάκια δίχως «πλάτη» και σε λίγο κάθεται δίπλα του ένα μέλος του νέου ΚΑΠΗ. Πιάνουν συζήτηση, φτάνουν στα σκυλιά, οπότε λέει το λαμόγιο, «πουλάω το σκυλί μου». «Και πόσο το δίνεις», ρωτάει ανυποψίαστος ο εκπρόσωπος της τρίτης ηλικίας. «Εκατό χιλιάδες ευρώ», είναι η απάντηση και ο γέρος αναφωνεί, «μα είναι δυνατόν, 100 χιλιάδες, για αυτόν τον ψωριάρη;» «Α, όλα και όλα, εγώ τόσο τον πουλάω», του λέει το λαμόγιο. Περνούν οι μέρες και ένα πρωινό ο γεράκος ξαναβλέπει το λαμόγιο στο καφέ της εισόδου του πάρκου. «Τι έγινε, που είναι ο σκύλος», τον ρωτά με περιέργεια… «Τον πούλησα», απαντά χαμογελαστός ο άλλος. «Βρήκες κάποιον να σου δώσει 100 χιλιάδες ευρώ», απορεί γουρλώνοντας τα μάτια ο γηραλέος Κομοτηναίος. Και το λαμόγιο του σκάει το παραμύθι: «όχι μωρέ, αλλά τον αντάλλαξα με δύο γάτες των 50 χιλιάδων ευρώ»…Ε, αγαπητέ αναγνώστη, κάτι τέτοια έκαναν τα γκόλντεν μπόυς της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και τίναξαν το σύστημα στον αέρα. Αυτοί συνεχίζουν να ζουν και μάλιστα καλύτερα κα εμείς χειρότερα….
Σχέσεις γειτονίας
Κάποτε κατηγόρησε η νυν δημοτική αρχή του Δημήτρη Κοτσάκη και πιο συγκεκριμένα την προεκλογική περίοδο του 2006, την τότε του Τάσου Βαβατσικλή για έλλειψη διακρατικών σχέσεων, παρά μόνο με γειτονικούς δήμους της Βουλγαρίας και της Τουρκίας. Σάμπως θέλαμε σχέσεις με δήμους της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Ελβετίας ή και της Σουαζιλάνδης! Τρία χρόνια πέρασαν (άντε ακόμα ένα) και η «Σύγχρονη Πόλη» πέφτει στον λάκο, τον οποίο άνοιξε αυτή! Εκτός από τις ανύπαρκτες διακρατικές σχέσεις που έχει ο Δήμος Κομοτηνής, ο Δημήτρης Κοτσάκης εμφανίζεται ως μεσολαβητής καλής γειτονίας σε μία συνάντηση … καφέ, στο πάρκο Κομοτηνής με δύο Τούρκους δημάρχους, οι οποίοι ήταν καλεσμένοι στο Φεστιβάλ Κερασιού του Σώστη. Οργασμός διακρατικών σχέσεων!
Στόχος τα παγκάρια
Εντωμεταξύ, να μια ακόμη είδηση της νέας οικονομίας. Μέχρι τώρα το να «κλέψεις το παγκάρι» το είχαμε για ανέκδοτο αλλά αποδεικνύεται επαναλαμβανόμενη συχνά είδηση. Χθες σειρά είχε το παγκάρι της εκκλησίας στην Αίγειρο, λίγα τα λεφτά , όμως έπαθε ζημιές ο Άγιος Αθανάσιος.
Απ’ το ζενίθ στο ναδίρ
Τελικά μεγαλύτερη ζημιά κάνανε στις ευρωεκλογές οι δημοσκοπήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά σε οποιαδήποτε άλλο πολιτικό σχηματισμό. Δεν είναι λίγο πέρσι τέτοιο καιρό να σημειώνεις δημοσκοπική δύναμη της τάξης του 17% και τώρα με χαλαρή ψήφο ευρωεκλογών λίγο πιο πάνω από 4 και να περνάς μετά βίας τους Οικολόγους!!! Κι όσο θυμάμαι εκείνο το αλαζονικό «καλώς τα παιδιά», που λέγανε οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτούς του ΠΑΣΟΚ…
Περνάει ο στρατός
Τα μάθατε; 9 μήνες θητεία θα κάνουν οι νέοι πλέον στο στρατό ξηράς! Ένα μέτρο το οποίο θα αρχίζει να εφαρμόζεται μέσα στο έτος. Κι όλα αυτά μόνο με 4,4% διαφορά στις ευρωεκλογές. Φαντάζεστε να δικαιωνόταν τα exit polls και η διαφορά να ήταν στα επίπεδα των 6 και των 7 μονάδων; Τότε σίγουρα κανέναν μήνα θα πηγαίνανε φαντάροι και θα τελειώναμε!
Έρχονται δεύτεροι
Σωστός ο σημερινός τίτλος καθημερινής εφημερίδας του κέντρου, ο οποίος τονίζει ότι οι τρομοκράτες «Δολοφονούν τη Δημοκρατία»... Η εφημερίδα έχει δίκιο. Υπάρχει όμως μια λεπτομέρεια . Οι τρομοκράτες δολοφονούν την Δημοκρατία αλλά έρχονται δεύτεροι. Προηγήθηκαν άλλοι. Η Δημοκρατία μας καπηλεύτηκε και δολοφονήθηκε στεγνά από τους ίδιους τους «εκπροσώπους» της. Δολοφονία της Δημοκρατίας είναι το κομματικό κράτος, η διαφθορά, οι μίζες, τα σκάνδαλα, η εθνική μειοδοσία, η κοινωνική ανισότητα και η απαξίωση του θεσμού του Κοινοβουλίου. Οι τρομοκράτες απλά κατακρεουργούν το πτώμα της Δημοκρατίας μας. Κάποιοι τους άνοιξαν την πόρτα ή τουλάχιστον ξέχασαν την πόρτα ανοιχτή.
Μηδενικό
Η κυβέρνηση παρουσιάζει εμφανή προβλήματα δυσλειτουργίας σε τρεις κρίσιμους τομείς: στη δημόσια ασφάλεια και την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, στην επικοινωνία, στην ανασυγκρότηση του κρατικού μηχανισμού. Το παράδοξο είναι πως ένας υπουργός έχει την ευθύνη και για τους τρεις αυτούς τομείς, ενώ είναι πασιφανές ότι δεν είναι ανθρωπίνως δυνατόν ένα πρόσωπο να επωμισθεί τέτοιο φορτίο. Η αυτοθυσία με την οποία ο Προκόπης Παυλόπουλος έχει δοθεί στο σισύφειο έργο του είναι όντως εντυπωσιακή. Έχει έλθει, όμως, η στιγμή να ανακατανεμηθούν οι ευθύνες του, έτσι ώστε να δοκιμασθούν νέα στελέχη και να επικεντρωθεί και ο ίδιος σε έναν εκ των τριών τομέων. Το σημερινό υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο έχει αποτύχει.
Δεν έμεινε τίποτα
Την πρόθεση της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει τη διάταξη της σύμβασης, που προβλέπει τη δυνατότητα του Δημοσίου να πουλήσει ποσοστό 5% των μετοχών του ΟΤΕ στη Deutsche Telekom, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου στη συνάντησή του με τον διευθύνοντα σύμβουλο της DT Ρενέ Όμπερμαν. Η πώληση θα γίνει στην προκαθορισμένη τιμή των 27,5 ευρώ ανά μετοχή. Αφήστε κάτι ρε παιδιά… Τίποτα όρθιο δεν θα μείνει στο κράτος τελικά!
Τέλος εποχής;
Σε εκδήλωση που οργάνωσε την Τετάρτη ο πρώην Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ Νίκος Καραχάλιος, ένας γνωστός πρόεδρος μεγάλης εταιρείας δημοσκοπήσεων είπε: «Ο πρωθυπουργός είναι ένα αφόρητο βάρος για τη ΝΔ» και συνέχισε «τη συνέντευξη στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Κώστας Καραμανλής την έδωσε. Την κάλυψη στους υπουργούς, επίσης ο Κώστας Καραμανλής την έδωσε». Παρόντες από πολιτικής πλευράς ήταν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ανδρέας Λοβέρδος, οι οποίοι δεν σχολίασαν. Άρχισαν τα όργανα και για τον καταλληλότερο;;;
Με πλωτό τρένο;
Εντωμεταξύ, η σύνδεση Αλεξανδρούπολη- Τσανάκαλε με το τρένο θα γίνει και ήταν παρόν στην πολιτισμική συντροφιά των δημάρχων και ο σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ; Αμ, το άλλο, να τους φέρνει ο δήμαρχος Κομοτηνής, λέμε τώρα καθώς δεν γίνεται να γραφεί ποιος τους έφερε και γιατί ήρθαν, και αυτοί να συζητούν την συνεργασία με άλλη πόλη…Αλλά βέβαια, τα έργα που έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή, όλα τα εγκαινίασε η νυν, δεν μπορούσε να κάνει και αλλιώς. Την προίκα που της δόθηκε και είχε σχέση με τις πολιτισμικές-αναπτυξιακές συνεργασίες του Δήμου Κομοτηνής με Δήμους της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, στα αζήτητα την άφησαν οι τωρινοί.
Πες τα όλα…
Τώρα που λύθηκε η γλώσσα του Δενθαγίνειδήμαρχοςποτέ και το είπε επιτέλους ότι το αμερικάνικο προξενείο τον έστειλε απέναντι. Και αφού άρχισε να τα λέει, αν δεν ντρέπεται ας πει και ποιος τον σύστησε και εγγυήθηκε…
Αλλαγή πλεύσης
Και οι πλέον εύπιστοι έχουν πλέον αντιληφθεί ότι οι κουμπαριές με την Τουρκία ανήκουν σε μια άλλη εποχή. Οι γείτονες έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στα ισλαμικά κράτη, προς ανατολάς, σύμφωνα και με το ιδεολογικό-πολιτικό δόγμα του νέου υπουργού εξωτερικών. Πιθανότατα να μην τους ενδιαφέρει καν ούτε η σύναψη ειδικής σχέσης με την Ε.Ε , μετά και τα χαστούκια που έφαγαν από τους Ευρωπαίους οι οποίοι μόνο σαν φολκλόρ μπορούν να δεχτούν το Ισλάμ. Αυτά όλα έχουν τον αντίκτυπο τους και στην περιοχή μας, με κύριο εκφραστή τον απίθανο ένοικο του γκέτο της Ιώνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: