Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Βηματάκια

Η ώρα του ΠΑΣΟΚ…
Ευρώπη γίναμε στην Ευρώπη και όχι απλώς δεν το έχουμε καταλάβει, δεν μπορούμε και να το πιστέψουμε. Πολιτικός χωρίς να διαγραφεί από τον ΣΥΝ μπαίνει σε επιτροπή του ΠΑΣΟΚ και διορίζεται από υπουργό της ΝΔ σε διοικητικό συμβούλιο Οργανισμού, σύμβουλος του υπερνομάρχη που κατέβηκε με τον συνδυασμό που στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ είναι υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΝ. Ε, δεν μπορεί, κάτι ετοιμάζεται να κάνει και το ΠΑΣΟΚ… Άλλωστε στις προηγούμενες ευρωεκλογές είχε υποψήφιο μουσουλμάνο, τον Καπζά, από την Ξάνθη, τώρα, δεν είναι σειρά της Ροδόπης; Ωστόσο, εκπρόσωπος του γυναικείου ή του παιδικού φίλου θα είναι ο υποψήφιος, εκτός από εκπρόσωπος της μειονότητας; Και λέτε να γίνει το μεγάλο μπαμ και να τοποθετηθεί σε εκλογική θέση;
Αποκατάσταση της ... ιστορίας
Στην ταμπέλα με την οποία ενημερώνεται ο κόσμος ότι βρίσκεται στην οδό Οδυσσέα Ανδρούτσου στην Κομοτηνή, υπάρχει ένα μεγάλο λάθος! Τραγικό θα έλεγα. Στην πινακίδα αναγράφεται ότι ο αγωνιστής και ήρωας της Επανάστασης του 1821, πέθανε το 1852. Όλοι ξέρουμε (ή σχεδόν όλοι) ότι ο Οδυσσέας Ανδρούτσος έφυγε από την ζωή το 1825, θύμα κι αυτός του τότε εμφυλίου πολέμου, καθώς δολοφονήθηκε στην Ακρόπολη, όπου είχε φυλακιστεί έπειτα από εντολή του Γιάννη Γκούρα. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι εκτελεστικά όργανα της δολοφονίας του ήταν οι Ιωάννης Μαμούρης, Παπακώστας Τζαμάλας, Μήτρος της Τριανταφυλλίνας και ο στρατιώτης Θεοχάρης από το Λιδωρίκι. Οι δολοφόνοι έριξαν το πτώμα του Ανδρούτσου στα βράχια της Ακρόπολης για να πιστέψει ο κόσμος ότι σκοτώθηκε στην προσπάθεια του να δραπετεύσει. Υπήρξε όμως αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας στο πρόσωπο του στρατιώτη Κωνσταντίνου Καλατζή, ο οποίος εκείνη τη βραδιά φύλαγε σκοπός. Πολλά χρόνια αργότερα αποκάλυψε την αλήθεια στον δικηγόρο Σπύρο Φόρτη και η διήγηση του δημοσιεύτηκε με καθυστέρηση στην εφημερίδα «Καιροί» της Αθήνας το 1898.
Σαν δεκαπενταύγουστος
Έκλεισε η βουλή, έκλεισαν τα σχολεία, ποδόσφαιρο δεν έχει, ζέστη κάνει, σαν δεκαπενταύγουστο να έχουμε φαίνεται η κατάσταση. Μόνο οι πυρκαγιές λείπουν για να συμπληρώσουν το σκηνικό. Κατά τα λοιπά, καλές οι δικαιολογίες γιατί γίνονται στην Τσανάκλειο και όχι στην πλατεία οι εκδηλώσεις, ωστόσο έξω φρενών είναι οι επαγγελματίες με την επιλογή αυτή .Καθώς και πολλοί από τους δημότες που στην πλατεία, μετά χαράς θα πήγαιναν, αλλά για την Τσανάκλειο ή το δημοτικό θέατρο, ούτε που σκέφτονται.
Παπανδρέου στην Θράκη
Το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, θα το γνωρίζαμε την Πέμπτη στις 14 Μαΐου, όμως το προγραμματισμένο ταξίδι του προέδρου Γιώργου Παπανδρέου στην Κίνα, μεταθέτει την ανακοίνωση του για το τέλος του σαββατοκύριακου. Έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να πάει πιο μετά, καθώς η ερχόμενη Δευτέρα είναι η τελευταία μέρα κατάθεσης των ψηφοδελτίων για την Ευρωβουλή. Μετά απ’ αυτήν την διαδικασία ξεκινάει για τον Γιώργο Παπανδρέου μια προεκλογική περιοδεία σε όλη την περιφέρεια, που σύμφωνα με το πρόγραμμα του θα έχει 15 σταθμούς. Ένα απ’ αυτούς θα είναι η Θράκη και η ημερομηνία που παίζει, ώστε να επισκεφθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τα μέρη μας είναι η 20 Μαΐου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν η Κομοτηνή και η Ξάνθη είχαν την τιμή να φιλοξενήσουν τον Γιώργο Παπανδρέου, οπότε η πόλη η οποία έχει τις περισσότερες πιθανότητες φιλοξενίας είναι η Αλεξανδρούπολη, που στο παρελθόν κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 2007, ματαιώθηκε δύο φορές η προγραμματισμένη του ομιλία!
Γρήγορα αποφάσισαν
Το πήρε το σύνθημα και η ΕΡΓΟΣΕ ή μάλλον της το πέρασαν το σύνθημα για το πώς γίνονται τα πράγματα στην Ροδόπη. Κατά τα λοιπά, θα την σώσει την Ελλάδα ο σύμβουλος, μέχρι και στην Χλόη θα φτάσει το τρένο και μάλιστα ηλεκτροδοτούμενο. Κλινάμαξα θα έχει;
Ευρωψηφοδέλτια
Ένα ένα τα πολιτικά κόμματα ανακοινώνουν τις λίστες των ευρωψηφοδελτίων τους. Χθες σειρά είχαν οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ΛΑΟΣ. Εκπλήξεις πολλές. Στους μεν Οικολόγους είχαμε τέσσερα ονόματα από τον καλλιτεχνικό χώρο, τον μουσικοσυνθέτη Νότη Μαυρουδή, τον μουσικό Ρός Ντέιλυ και τους ηθοποιούς Αντώνη Καφετζόπουλο και Λυδία Κονιόρδου. Στο δε ΛΑΟΣ ήταν πιο «πολιτικά» τα πράγματα, αλλά επίσης με πολλές εκπλήξεις. Κι αν με την πρώτη ματιά δεν σας «γεμίζουν» το μάτι τα ονόματα, σας πληροφορούμε ότι από τους 21 υποψηφίους του ΛΑΟΣ, οι μισοί τουλάχιστον ανήκαν μέχρι πριν λίγο καιρό στη ΝΔ ή την υπηρετούσαν από διάφορα πόστα!!! Μαύρα μαντάτα…
Ξανασκεφτείτε το
Εντωμεταξύ νέες δημοσκοπήσεις είδαν το φως της δημοσιότητας, μετά το κλείσιμο της Βουλής και την υπόθεση Παυλίδη. Κι αν στις τελευταίες υπήρχε ένα μικρό κλείσιμο της ψαλίδας από τη ΝΔ, στις χθεσινές η διαφορά εκτοξεύτηκε σε διπλάσια νούμερα! Σε ότι αφορά την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος η διαφορά φτάνει τις 6 μονάδες υπέρ του ΠΑΣΟΚ και σε μερικές την ξεπερνάει! Μήπως θα ήταν καλύτερο για όλους μας να πάμε σε διπλές εκλογές;;; Ούτως ή άλλως μέχρι σήμερα είναι η καταλυτική ημερομηνία για προκήρυξη διπλών εκλογών!
Πότε θα γίνει;
Μέχρι τώρα, πως και πως τα περίμεναν τα δημοτικά συμβούλια οι δημοσιογράφοι καθώς θέματα πολλά έβγαζαν, είχαν και έντονη πολιτική αντιπαράθεση οι συνεδριάσεις. Στον δήμαρχο δεν αρέσει αυτό βέβαια αλλά…. Τώρα όλοι περιμένουν την επόμενη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου. Και τι ακριβώς περιμένουν; Από πού θα έρθουν τα συχαρίκια και οι ευχές για καλό έργο. Μάλιστα ακούγεται ότι κάποιοι ετοιμάζονται να φωτοτυπήσουν και να διανείμουν τα πρακτικά της συνεδρίασης όπου το τρένο λίγο έλειψε να χαρακτηριστεί αναχρονιστικό και εκδιωχθεί από την Ροδόπη. Την παρτίδα είχε σώσει τότε η αντιπολίτευση με τον επικεφαλής της να τονίζει τα αυτονόητα ενώ αν ήθελε να παίξει μικροπολιτικά θα οδηγούσε την παράταξη του νομάρχη σε ιστορική ήτα. Εκείνο το βράδι, τέσσερις αντινομάρχες είχαν πει «όχι» στο τρένο.
Προσοχή στο νερό
Μπορεί μέχρι σήμερα να γίνονται πόλεμοι για πολιτικούς, θρησκευτικούς και οικονομικούς λόγους, όμως οι πόλεμοι στο μέλλον θα γίνουν για το νερό! Γι’ αυτό προσέχουμε, για να έχουμε! Στην Κομοτηνή όμως κάποιοι απερίσκεπτοι επαγγελματίες της οδού Ερμού, τα πρωινά της Κυριακής ανεβάζουν τα αυτοκίνητα τους στον πεζόδρομο και ξοδεύουν πολλά κυβικά νερού από δημόσια βρύση που βρίσκεται εκεί. Είναι ντροπή αυτά τα πράγματα να συμβαίνουν.
Στο κόμμα του…
Τελικά ήξερε και έδωσε το ok ο νομάρχης ή δεν ήξερε; Ο ίδιος διαρρέει πως δεν γνώριζε, ο σύμβουλος τον κάρφωσε κανονικά ότι ήταν εξαρχής ενήμερος. Ας πάει ο νομάρχης στο κόμμα του να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Ποιο κόμμα του; Έ, τώρα είναι ερωτήσεις αυτές…Ένα είναι το κόμμα, η «Ροδόπη μας»…
Πριμοδότηση
Δριμύτατη επίθεση εξαπέλυσε (για πολλοστή φορά τον τελευταίο καιρό) ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, κατά της κυβέρνησης Καραμανλή, στην ετήσια συνέλευση των Βιομηχάνων. Αυτά χθες το μεσημέρι. Αμέσως μετά τις δηλώσεις Δασκαλόπουλου, το ΔΣ του ΣΕΒ ενημερώθηκε ότι χωρίς την παρουσία του πρωθυπουργού θα ολοκληρωθεί η γενική συνέλευση. Ως αιτία, από πλευράς κυβέρνησης, προβάλλεται η απουσία του πρωθυπουργού στη Στοκχόλμη μέχρι το μεσημέρι, ωστόσο πηγές του ΣΕΒ έλεγαν, ότι το μέγαρο Μαξίμου δεν είχε ξεκαθαρίσει μέχρι την τελευταία στιγμή, αν επιστρέφοντας το απόγευμα, θα πήγαινε στη συνέλευση των βιομηχάνων ή όχι. Οπότε μάλλον δυσαρεστήθηκε ο Καραμανλής από αυτά που είπε ο Δασκαλόπουλος ενώπιον του Γιώργου Παπανδρέου!
Περιφερειακοί σκουπιδότοποι
Υπάρχουν στους οικισμούς του Δήμου Κομοτηνής, τοποθετημένα εδώ και τέσσερα χρόνια ορισμένοι ειδικοί κάδοι στους οποίους μπορούν οι αγρότες να αποθέτουν τα πλαστικά κουτιά από τα φυτοφάρμακα. Αυτά βρίσκονται συνήθως λίγο έξω από τα χωριά. Στο ίδιο μέρος βρίσκονται και οι παροχές νερού για τον ψεκασμό των αγροτεμαχίων, όμως όπως βλέπετε και από την φωτογραφία, κανείς δεν μπορεί να ξεχωρίσει πλέον τους δυο διαφορετικούς χώρους. Πρέπει άμεσα η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Κομοτηνής να επιληφθεί του θέματος, καθώς πρόκειται και για ζήτημα υγιεινής των κατοίκων του Δήμου.
Πέντε εργάσιμων
Εντωμεταξύ, στην Ελλάδα την έχουμε κάνει πράξη την εβδομάδα των πέντε εργάσιμων ημερών. Μια η Καθαρά Δευτέρα, μια η Πρωτομαγιά, τώρα η επέτειος, όλο κάποια αργία παρυσφρύει και μειώνει κατά μία ημέρα την εργάσιμη εβδομάδα, χωρίς να μειωθεί και ό μισθός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: