Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Βηματάκια

Πράσινη ανάπτυξη
Περίεργο… Αν κάψεις ένα ψεύτικο δέντρο για διαμαρτυρία λέγεσαι βάνδαλος. Αν κόψεις πενήντα αληθινά για να κάνεις πάρκινγκ λέγεσαι δήμαρχος!!!
Έχει καταρρεύσει
Οκτώ, εννιά μέρες έχουν στα μπλόκα οι αγρότες, χιλιάδες δηλώσεις έγιναν εκατοντάδες ώρες το θέμα παίζει στην τηλεόραση, πολλές σελίδες αφιερώθηκαν στον Τύπο. Εσείς τώρα, διαβάσατε ή ακούσατε κάτι σχετικά με τα… θεσμικά αιτήματα των αγροτών, το αγωνιώδες ερώτημά τους, αν έχουν μέλλον; Αν και πως θα γίνει η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών; Ούτε λέξη δεν ειπώθηκε ούτε γραμμή δεν γράφτηκε. Όλα όσα ελέχθησαν ήταν για τα λεφτά. Τόσα δίνει η κυβέρνηση, τόσα ζητούν οι αγρότες… Όπως και σε κάθε άλλη κινητοποίηση, το οικονομικό ζήτημα κυριάρχησε και όλα τ’ άλλα τίθενται για να υπάρχουν στον τομέα των θεσμικών… Και δυο δις να δώσει η κυβέρνηση, για πόσα χρόνια θα τα δίνει; Του χρόνου τα ίδια θα έχουμε, από το 2013 θα ξεκινήσει ο θρήνος… Τότε που θα τελειώσουν οι επιδοτήσεις και οι αγρότες δεν θα ξέρουν άλλη καλλιέργεια. Γιατί σήμερα, για ποια αγροτικά προϊόντα μιλάμε… Για το βαμβάκι κυρίως, το οποίο είναι απλά πρώτη ύλη για την βιομηχανία. Κάτι σαν ορυχείο. Ορυχείο λευκού χρυσού ήταν για την Ελλάδα τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Όμως όσο αποδίδουν σε χρήματα ορυχεία, άλλο τόσο καταστρέφουν. Γέμισε η ελληνική ύπαιθρος με φυτοφάρμακα, τα χωράφια κουράστηκαν από την εντατική καλλιέργεια και την αλόγιστη χρήση λιπασμάτων, τα υπόγεια ύδατα τα έχουμε αντλήσει και αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο της υφαλμύρωσης. Και τώρα, αγρότες και κυβέρνηση καλούνται να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν σε 2 – 3 χρόνια όσα δεν έκαναν τα προηγούμενα 20. Ε, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Όπως πολλοί κλάδοι της μεταποίησης, έτσι και η γεωργία έχει σχεδόν καταρρεύσει. Αρκεί να πάει κάποιος στην αγορά και να ρωτήσει για την προσέλευση των φρούτων και των λαχανικών. Αμέσως θα κατανοήσει που βρίσκεται η ελληνική γεωργία. Ούτε τον πλούτο της γεωθερμίας καταφέραμε να αξιοποιήσουμε. Αλλά και όταν είχαν βρεθεί τα γεωθερμικά πεδία στην περιοχή, ποια λέτε ήταν η ερώτηση του αγρότη που πρωτάκουσε για τα ζεστά υπόγεια νερά; Για πότισμα κάνουν;
Συνυπεύθυνοι
Το συζητά σοβαρά η Ντόρα Μπακογιάννη; Αλήθεια, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να φιλοξενήσουν τους 250 κρατούμενους; Ότι προτείνει ο Σαρκοζί κάνει και η δική μας κυβέρνηση; Από πού ξεφύτρωσε η Ελλάδα; Τόσο πρόθυμοι είναι οι δικοί μας να διευκολύνουν στο πλαίσιο της ΕΕ; Συνεχώς αυτή η καραμέλα με την Ευρώπη; Μια μεγάλη χώρα όπως είναι η Αμερική, δεν έχει φυλακές υψίστης ασφαλείας να πάει τους κρατούμενους του Γκουαντάναμο; Με αυτόν τον τρόπο τώρα «γλύφουμε» τον Ομπάμα; Κατεβάζουμε τα βρακιά μας συνέχεια; Αμάν πια... Θα γίνουμε συνυπεύθυνοι στην κληρονομιά του Μπους;
Συμφωνούν οι ντόπιοι;
Άρχισε να καλοβλέπει ο ΣΥΝ το ενδεχόμενο επανεκλογής βουλευτή στη Ροδόπη και ίσως στο πλαίσιο αυτό να εντάσσεται και η χθεσινή συνέντευξη τύπου των νεολαίων του. Νεολαίοι που και άγνοια δικαιολογούνται καθώς από άλλα μέρη της χώρας προέρχονται. Τα τοπικά, ντόπια, στελέχη του ΣΥΝ συμφωνούν με την φρασεολογία που χρησιμοποιούν οι Νεολαίοι; Όχι τίποτε άλλο, άλλα για να καταλάβουμε πόσο πολύ πιστεύουν στο ενδεχόμενο να τους ξαναβγάλουν βουλευτή στη Ροδόπη. Επιπλέον, συμφωνούν τα στελέχη του ΣΥΝ, τα τοπικά, με την καινοφανή αλλά ευθεία σύνδεση και παραλληλισμό που κάνουν οι νεολαίοι με τα γεγονότα που έγιναν πριν ένα μήνα και όσων συνέβησαν πριν δέκα χρόνια; Όλα να τα πουν και όλοι, ώστε να ξέρει η τοπική κοινωνία με ποιους έχει να κάνει και αναλόγως να επιλέξει ποιους και γιατί, κυρίως θα στηρίξει εκλογικά.
Με άποψη και θάρρος
Υπέδειξε τρόπο κάμψης των αγροτών στον Χατζηγάκη. Απίθανο πού κατάντησε ο δημόσιος διάλογος. Γιατί τους δώσατε 500 εκατομμύρια από την αρχή; Αν τους δίνατε πρώτα 100 και μετά τα υπόλοιπα δεν θα υπήρχε τώρα αυτή η κατάσταση, είπε ο μεγαλοδημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Έσκισε... Αλλά μην παρεξηγηθούμε, ο Πρετεντέρης προφανώς ανήκει στο κλαμπ εκείνων που ασκούν κριτική στον υπουργό ότι κακώς έδωσε όλα τα λεφτά από την αρχή.
Έρχονται εξελίξεις
Δημοτικό συμβούλιο αύριο. Καιρός ήταν να επανεξεταστεί η κατάσταση με τα βιλαέτια στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου. Ποιος είναι με ποιον, πως διαμορφώνονται οι συμμαχίες και άλλα παρόμοια. Εκλογές έχουμε στην αυτοδιοίκηση σε λιγότερο από δύο χρόνια και ως το καλοκαίρι, όλοι θα έχουν λάβει τις αποφάσεις τους. Πάντως σήμερα ο δήμαρχος θα συναντηθεί με τους δημοσιογράφους στην παραδοσιακή πλέον μεταξύ τους συνεύρεση στις αρχές κάθε χρόνου. Ε, χαλαρό θα είναι το κλίμα, ίσως προκύψει και κάποια ανακοίνωση έστω και οφ δη ρέκορντ.
Παντού φάκελοι
Η λέξη stage ακούστηκε πολλές φορές χθες κατά την διάρκεια της επίσκεψης του βουλευτή Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Πεταλωτή στον ΟΑΕΕ, το παλιό ΤΕΒΕ δηλαδή. Ο λόγος είναι ότι σ’ αυτήν την υπηρεσία, ένα πολύ μεγάλο μέρος του προσωπικού δουλεύει εκεί με τα συγκεκριμένα προγράμματα, με αποτέλεσμα να παρατηρείται ένας συνωστισμός άνευ προηγουμένου. Ίσως κι γι’ αυτό στο γραφείο της διευθύντριας οι φάκελοι να βρίσκονται διάσπαρτοι στο πάτωμα ή ακόμα και στις καρέκλες!
Ας κλείσουν οι δίοδοι
Εντωμεταξύ, καλύτερα για όλους θα ήταν, τουλάχιστον σε ότι αφορά στην Εγνατία, όποιος είναι να στήσει μπλόκα, με την «υπόδειξη» και της αστυνομίας, να μην ανεβαίνει στο δρόμο αλλά να αποκλείονται οι είσοδοι και οι έξοδοι της οδού. Εκτός και αν για τα τρακτέρ ήταν μια ευκαιρία να πατήσουν την Εγνατία καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση, η κυκλοφορία τους στην συγκεκριμένη οδό απαγορεύεται.
«Θύμα»…
…των μπλόκων της αγροτιάς έπεσε ο βουλευτής Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος ήθελε χθες να ταξιδέψει στην Αθήνα, μέσω του αεροδρομίου της Χρυσούπολης. Εκεί, απ’ ότι πληροφορηθήκαμε, και η Εγνατία Οδός και η παλιά Εθνική Οδός στο ύψος του ποταμού Νέστου είναι κλειστή από τους αγρότες. Μετά την τροπή που πήραν τα πράγματα, ο βουλευτής ταξίδεψε στην Αθήνα από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.
Νέα λογιστική
Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός για μεγάλες ζημιές στο βαμβάκι η αποζημίωση θα είναι 45 ευρώ το στρέμμα και για μικρές 25 ευρώ. Δηλαδή πόσο είναι η μεγάλη ζημιά και πόσο η μικρή; Και οι μεσαίες οι ζημιές; Τι λογιστικά είναι αυτά;
Της μόδας
Εντωμεταξύ, επίθεση με μπογιές δέχθηκε από δύο νεαρά άτομα ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, την ώρα που γευμάτιζε μαζί με συνεργάτες του σε εστιατόριο στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Ναυαρίνου. Αυτό που δεν έγινε γνωστό είναι το χρώμα της μπογιάς… Αν ήταν κόκκινο και μαύρο πάντως θα ήτανε της μόδας!
Με νάζι
Πάντως, έτσι με τις μικρές και τις μεγάλες ζημιές που ανακοινώθηκε ο επιμερισμός των 500 εκατομμυρίων ευρώ, καλύτερα να έβαζαν την Πετρούλα να τα πει. Με νάζι και με χάρη, να κρατάει και ομπρέλα. Έτσι κι αλλιώς, ήταν γνωστό πως δεν θα συμφωνούσαν οι αγρότες, τουλάχιστον να την χαιρόταν την ανακοίνωση για άλλους λόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: