Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

Βηματάκια

Στήθηκε το σκηνικό
Δυστυχώς, στην τηλεόραση θα «εκδικαστεί» ο σκοτωμός του 15χρονου από τον ειδικό φρουρό. Οι δικηγόροι έλαβαν ήδη θέσεις μάχης και από τη μία πλευρά του Κούγια άρχισαν τα πρώτα πυρά με τον «εξοστρακισμό» της σφαίρας και την παρουσία του 15χρονου στο σχολείο. Η υπόθεση έχει αίμα και μπόλικη κομματική, πολιτική και κοινωνική αντιπαράθεση και θα εξελιχθεί σε σίριαλ. Τόσο φθηνό για τα κανάλια, από χρηματικής άποψης, πρόγραμμα, δύσκολα να πάει χαμένο. Πάει και το Βατοπέδι, πάει η οικονομική κρίση, πάνε όλα. Το σκηνικό στήθηκε, οι «ηθοποιοί» και οι «σκηνοθέτες» είναι πανέτοιμοι, το έργο έχει ήδη αρχίσει…
Σκέπαστρα
Άρχισαν να τοποθετούνται τα σκέπαστρα στην λαϊκή αγορά της Κομοτηνής. Η χρησιμότητα τους, απ’ ότι φαίνεται και στην φωτογραφία, θα είναι μεγάλη για τους μικροπωλητές, αλλά οι ίδιοι έχουν εκφράσει κάποιες απορίες. Γιατί δεν έγιναν μεγαλύτερες, ούτως ώστε να σκεπάζουν τους πάγκους με τα προϊόντα μας, οι οποίοι ξεπερνούν τις διαστάσεις του πεζοδρομίου; Οι άδειες που θα μας χορηγηθούν για την νέα εμπορική χρονιά, η τιμή τους θα είναι η ίδια ή τα σκέπαστρα θα τα πληρώσουμε εμείς;
Και στην Κομοτηνή
Στην Κομοτηνή πάλι, το σκηνικό για τα όσα έγιναν χθες βράδυ στα «πέτρινα αλώνια» μεταξύ Περιφέρειας και πρώην Νομικής, είχε στηθεί από προχθές όταν γνωστοποιήθηκε πως η συγκέντρωση από όλη τη Θράκη που ήταν να γίνει στην Ξάνθη, μεταφερόταν στην Κομοτηνή. Λίγο πριν τις 4 το απόγευμα δόθηκε το σύνθημα για συγκέντρωση στην πλατεία και πλήθος πολύ μαζεύτηκε. Αναρχικοί, αντιεξουσιαστές, φοιτητές, νεαροί, μαγαζάτορες, αγανακτισμένοι πολίτες, νοικοκυραίοι, ο καθένας για το δικό του λόγο και η πορεία πήρε κατεύθυνση προς την Περιφέρεια, συνοδεία αστυνομίας και ΜΑΤ, ενώ άλλες δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν ήδη λάβει θέσεις μάχης έξω από το κτίριο που όπως φαίνεται για αρκετούς συμβολίζει την κρατική εξουσία στην Κομοτηνή. Παραδίπλα ο Πανθρακικός τελείωνε την προπόνησή του και ο Φερέρα ήταν έτοιμος να πει, στη συνέντευξη τύπου, τα πλάνα του για τον αγώνα κόντρα στον Λεβαδειακό. Η πορεία έφτασε στην Περιφέρεια, τα καλά παιδιά μπήκαν στο πανεπιστήμιο, από όπου άρχισαν να ακούγονται σπασίματα και όλοι ανέμεναν την εξέλιξη του έργου… Αν παίχτηκε σύμφωνα με το σενάριο θα το ξέρετε σήμερα και θα το διαβάσετε αύριο. Πάντως γιατί και πως στήθηκε η χθεσινή πορεία και σε τι αποσκοπούσε, δύσκολα να το πει κανείς με βεβαιότητα.
Σκουπίδια
Σάπιες ντομάτες και πορτοκάλια έχουν μείνει στα πεζοδρόμια του δρόμου όπου γίνεται η Λαϊκή Αγορά, θυμίζοντας μας το τελευταίο παζάρι το οποίο πραγματοποιήθηκε εκεί, σχεδόν μία εβδομάδα πριν. Συν του ότι στον φωτογραφικό φακό δεν μπορεί να αποτυπωθεί και η δυσοσμία, νομίζουμε ότι η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου, καθώς επίσης και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος πρέπει επειγόντως να κάνουν κάτι … γι’ αυτό το θέαμα!!!
Είχε και άλλα
Εντωμεταξύ, εκτός από την πορεία και την κλοτσοπατινάδα, αν τελικά εκεί κατέληξε, υπήρχαν χθες βράδυ στην Κομοτηνή και άλλα σημαντικά θέματα. Το δημοτικό συμβούλιο όπου στο προσκήνιο ήταν ο προϋπολογισμός και στο «παρασκήνιο» η συζήτηση ίσως να έπιανε τόσο το πολυπόθητο για τη δημοτική αρχή δάνειο των 3 εκατ. ευρώ, καθώς και την τρέχουσα πανελλαδικά επικαιρότητα με τη δολοφονία του 15χρονου και τις διαμαρτυρίες όσο και τα επεισόδια που ακολούθησαν σχεδόν σε όλη τη χώρα. Την ίδια ώρα στο ΕΒΕ Ροδόπης οι επαγγελματίες και κυρίως οι μικρομεσαίοι θα ενημερωνόταν για το νέο πρόγραμμα δανειοδότησης μέσω του ΤΕΜΠΕ, το οποίο μπορείτε να το διαβάσετε παρακάτω αφού νωρίτερα παρουσιάστηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρήστο Φώλια.
Σχόλιο – Προκήρυξη…
…αναφέρει η ΝΟΔΕ Ροδόπης της ΝΔ, την επιστολή του δημοτικού συμβούλου Γιώργου Μανανά, η οποία δημοσιεύθηκε σε τοπική εφημερίδα και του ζητά να απαντήσει γιατί κρύβει στην ιδιότητα του και τον δημοτικό συνδυασμό τον οποίο εκπροσωπεί! Επίσης η απάντηση αναφέρεται σε Παπανδρεϊκούς και Βενιζελικούς, σε στοιχήματα για το αποτέλεσμα των επόμενων εθνικών εκλογών … και κάπου στο μέσο διαβάζουμε ότι «καίτοι δεν υφίσταται χρείαν απαντήσεως»!!! Όπου λαλούν πολλά κοκόρια (σε μια απάντηση) αργεί να ξημερώσει.
Από 15 Δεκεμβρίου
Η χορήγηση άτοκων και εγγυημένων δανείων σε 875.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας, θα ξεκινήσει από τις 15 Δεκεμβρίου. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 875.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 49 εργαζόμενους, δηλαδή το 98% του συνόλου των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα και απασχολούν το 74% του εργατικού δυναμικού. Μέσω του προγράμματος θα χορηγούνται άτοκα δάνεια για κεφάλαιο κίνησης στις επιχειρήσεις. Η εγγύηση καλύπτει μέχρι το 80% του δανείου και οι τράπεζες δεν έχουν δικαίωμα να ζητούν πρόσθετες εξασφαλίσεις για το υπόλοιπο 20%. Το ύψος του δανείου μπορεί να φτάσει μέχρι 30% του μέσου κύκλου εργασιών των τριών τελευταίων ετών με ανώτατο όριο δανείου τα 350.000 ευρώ. Η προμήθεια του Ταμείου θα είναι 1% επί της εγγύησης. Για να ενταχθούν στο πρόγραμμα οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν τουλάχιστον τρεις κλεισμένες κερδοφόρες χρήσεις (προ αποσβέσεων) και ο τζίρος τους δεν πρέπει να ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα καλύπτει τους περισσότερους κλάδους της οικονομίας, απευθύνεται σε επιχειρήσεις όλων των εταιρικών μορφών και ελεύθερους επαγγελματίες. Εξαιρούνται η αλιεία, οι υδατοκαλλιέργειες, η γεωργική παραγωγή και η κτηνοτροφία και οι επιχειρήσεις που διατηρούν βιβλία Α’ κατηγορίας (πλανόδιοι, περίπτερα, κ.ά.)
Εμείς δύο φορές
Η Νομαρχία Έβρου πήγε στην Κρήτη, στο Ηράκλειο και σε συνεργασία με τη Νομάρχη Βαγγελιώ Σχοιναράκη παρουσιάστηκε το τουριστικό προφίλ του νομού και τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα διατροφής. Ε, θα πάμε και μεις και μάλιστα δύο φορές. Μία με τον Εργοτέλη και την άλλη με τον ΟΦΗ…

Δεν υπάρχουν σχόλια: