Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Βηματάκια

Στο παλιό…
Ενδιαφέρον έδειξε ο κ. Δαμασκηνός για το ανακαινισμένο εσωτερικό του τουρκικού προξενείου. Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο πως νιώθει που επισκέπτεται το προξενείο για πρώτη φορά, είπε πως η πρώτη είναι σε αυτό το κτίριο, στο άλλο, το παλιό, είχε πάει… Είπε, επίσης, στον πρόξενο, ότι ήθελε να πάει και στην δεξίωση για την ανακήρυξη της τουρκικής δημοκρατίας αλλά τελικά δε μπόρεσε. Πάντως εκεί, άλλο πρόξενο θα συναντούσε.
Και ο Μετέ
Από πού έμαθαν οι δημοσιογράφοι για την επίσκεψη του Δαμασκηνού στον πρόξενο; Κάποιοι ακούγοντας τη συχνότητα της αστυνομίας και άλλοι, οι περισσότεροι, ειδοποιήθηκαν από το προξενείο. Επιλεκτικά, βεβαίως βεβαίως. Είναι και αυτοί που κατοικοεδρεύουν εκεί και είχαν ενημέρωση από πρώτο χέρι. Εντωμεταξύ, λίγο πριν μπει στο προξενείο ο Δαμασκηνός, είχε μπει αυτός που παριστάνει τον μουφτή στην Ξάνθη, ο Μετέ. Αν συναντήθηκαν οι δυο τους; Άγνωστο αφού μετά τις φωτογραφίες οι δημοσιογράφοι αποχώρησαν από το γραφείο του προξένου και περίμεναν στον αύλειο χώρο.
«Μωάμεθ» και «βουνό»
Αφού ανταποδοτικού χαρακτήρα ήταν η χθεσινή επίσκεψη του μητροπολίτη, μπορούμε να πούμε ότι και ο «Μωάμεθ» πήγε στο «Βουνό» και το «Βουνό» στον «Μωάμεθ». Το θέμα είναι πότε το «Βουνό» θα πάει στον Μουφτή σε μία συνάντηση που θα προσφέρει ουσιαστικά στην τοπική κοινωνία. Πάντως για να πάει ο «Μωάμεθ», ποιο εύκολα είναι να ανθίσουν τα αγάλματα.
Η καλή η παραίτηση
Δεν έκλεισε ο κύκλος των παραιτήσεων στην «Σύγχρονη Πόλη», η τελική (;) πράξη θα γραφεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο με μια ηχηρή, που όμως θα είναι δικαιολογημένη…, παραίτηση.
Λίγο αυτοκριτική δεν βλάπτει
Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της ΕΑΣ ανάμεσα στον πρόεδρο του Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα και τους φορείς των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Ροδόπης, για τα προβλήματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νίκος Σκοπιανός απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΝ, του είπε «κάνω κριτική στο ΠαΣοΚ, που ανήκω και ιδεολογικά, και στο ΣΥΡΙΖΑ για την απουσία μέτρων στήριξης του αγροτικού κόσμου. Μακάρι ο κ. Τσίπρας να με κάνει να πάρω πίσω τα λόγια μου». Δηλαδή τώρα για την απαξίωση του αγροτικού πληθυσμού στην Ροδόπη φταίει το ΠαΣοΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ; Αυτός ως αντιπρόεδρος του παλαιού σχήματος της ΕΑΣ και τώρα ως πρόεδρος της, στην δεύτερη θητεία του μάλιστα, τι έκανε ώστε ο αγρότης της περιοχής να δει μια άσπρη μέρα; Λίγο αυτοκριτική δεν βλάπτει. Και το τοπικό ΠαΣοΚ που με την στάση του τον καλύπτει, αφού ακόμα δεν έχουμε ακούσει την γνώμη του για την κατάσταση που επικρατεί στην ΕΑΣ, τι λέει για όλα αυτά;
Όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά
Μακάρι να ίσχυε αυτό για τους παραγωγούς σιτηρών της Ροδόπης, που ακόμα περιμένουν τα λεφτά τους από την περίφημη επισιτιστική βοήθεια της «Αλληλεγγύης» προς τα παιδιά της Αιθιοπίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας. Κι αντί ο συνδικαλιστικός τους φορέας, να τους υποστηρίξει την περίοδο εκείνη που το θέμα έβραζε, υποστηρίχτηκαν άλλοι και μάλιστα την περίοδο που το ΠαΣοΚ, ο πολιτικός χώρος που ανήκουν ιδεολογικά, έδινε αγώνες στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ξεπροβάλει νέα υποψηφιότητα στο ΠΑΣΟΚ;
Στην τσίτα είναι όλα τα επιτελεία των κομμάτων για το πότε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα προκηρύξει την ημερομηνία των εκλογών. Θα είναι με λίστα ή όχι; Στην δεύτερη περίπτωση κάποιοι δουλεύουν μεθοδικά. Στη Ροδόπη, παρά την υπεροχή που έχει ως αυτήν την στιγμή ο βουλευτής Γιώργος Πεταλωτής, ετοιμάζεται μια νέα υποψηφιότητα, ενός νέου ανθρώπου που έχει προσφέρει πολλά στο ΠαΣοΚ από διάφορες θέσεις και είναι έτοιμος να θέσει ξανά τον εαυτό του στην υπηρεσία του Κινήματος.
Ένταση στη Βουλγαρία
Ένταση επικράτησε, στο Μπουργκάς, όταν, όπως γράφουν οι βουλγαρικές εφημερίδες, πολίτες που αντιτίθενται στην υλοποίηση του σχεδίου του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη εισέβαλαν σε αίθουσα, στην οποία ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της Trans Balkan Pipeline (TBP), Αλεξάντερ Ταρακάνοφ και ο επικεφαλής της βουλγαρικής πλευράς στη ΤΒΡ, Στέφαν Γούντσεφ, ενημέρωναν το κοινό για το έργο. Ο αριθμός των πολιτών που συμμετείχαν σε αυτή την εκδήλωση διαμαρτυρίας δεν είναι εξακριβωμένος. Η εφημερίδα «Τρουντ» αναφέρει ότι 200 πολίτες "εισέβαλαν" στην αίθουσα, ενώ οι υπόλοιπες εφημερίδες αναφέρουν 100 άτομα. Πάντως, σε αυτό που συμφωνούν όλες οι πλευρές είναι τα συνθήματα, με τα οποία οι πολίτες εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο έργο: «Παραίτηση» και «Εξω από το Μπουργκάς». Η ένταση που επικράτησε οδήγησε τον κ. Ταρακάνοφ και τους παράγοντες που τον συνόδευαν να εγκαταλείψουν την αίθουσα. Στο μεταξύ, η εφημερίδα «Σεγκά» (Τώρα) στη λεζάντα της φωτογραφίας για το επεισόδιο αναφέρει ότι «στη διαμαρτυρία έλαβαν μέρος όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Ατάκα» (Επίθεση) με επικεφαλής τον ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΤ Βαλέρι Σιμεόνοφ, ο οποίος διατελεί και πρόεδρος του τοπικού «κοινοβουλίου» μαζί με στελέχη του κόμματος ΓΚΕΡΒ και οικολογικές οργανώσεις της περιοχής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: